ההקצאה, ההבטחה והמצב בשטח: נושא הקצאות בתי הכנסת עולה לכותרות שוב ושוב בשנה האחרונה, בעיקר בשל מאבקם של תושבי רחובות ההולנדית נגד הניסיונות להקצות מבנה בשכונה לבית כנסת שהוצא ממנו בצו בית משפט. במהלך המאבק עלתה לראשונה לאתר עיריית רחובות רשימת ההקצאות שניתנו בעשור האחרון, שטחים רבים שניתנו לעמותות שהציגו מצג על פיו יש להן את היכולות הכלכליות לבנות מבנה קבע בשטח שהוקצה לשם כך.

3 צפייה בגלריה
המבנה ברחובות החדשה
המבנה ברחובות החדשה
המבנה ברחובות החדשה
(צילום: פרטי)

על פי נוהל הקצאות משרד הפנים, עמותה שקיבלה לידיה שטח מהעירייה מחויבת לסיים את הבנייה בתוך שלוש שנים מקבלת האישור, ואם היא לא מסיימת את הבנייה, על העירייה לקחת את השטח הציבורי בחזרה לידיה, אך בפועל, מבדיקה של "מיינט רחובות", עבר זמן רב מאז שהסתיימו אותן שלוש שנים, בחלק מההקצאות הבנייה לא הושלמה והשטח לא הוחזר לעירייה. במקרה אחד אפילו בית הכנסת הלא גמור כבר פעיל.

העבודות תקועות


השטח עבור בניית בית הכנסת, הכולל ובית המדרש ברחוב חי"ש בעיר, ניתן לעמותה בשנת 2014. מאז החלו לבנות שלד, אך ככל הנראה התקציב לבנייה נגמר, מה שלא מנע מהעמותה להפעיל את המקום בכל זאת, כשהמבנה אינו גמור. דוגמה שנייה למקרה דומה היא בבית הכנסת של קרעטשניף, שם השטח ניתן בהליך הקצאה עבור בניית בית כנסת חדש לקהילה בשנת 2015, אך המבנה אינו גמור והוא לא הוחזר לעירייה.

3 צפייה בגלריה
המבנה ברחוב חי"ש
המבנה ברחוב חי"ש
המבנה ברחוב חי"ש
(צילום: פרטי)

קראו גם:

עוד דוגמה היא של שטח שניתן לעמותה ברחובות החדשה, לאחר מאבק התושבים להוציא את העמותה שהשתלטה על מבנה של חברת אזורים והפכה אותו לבית כנסת מטעמה. העירייה, במקום לאכוף את הכניסה הלא חוקית של העמותה למבנה, הקצתה לעמותה שטח בגודל 500 מ"ר בסמוך לאיזור בו השתלטו על מבנה בשנת 2017. כבר מזמן עברו שלוש שנים, אך בשטח קיים שלד של בית כנסת והשטח לא הוחזר לעירייה.

3 צפייה בגלריה
המבנה ברחוב קרעטשניף
המבנה ברחוב קרעטשניף
המבנה ברחוב קרעטשניף
(צילום: פרטי)

תגובות


מעיריית רחובות נמסר: "בהתאם לנוהל ולדין, ביטול הקצאה אינו צעד אוטומטי, דרקוני וחד צדדי. נוהל הקצאות הקרקע של משרד הפנים מאפשר לעמותות שאינן מצליחות לעמוד בתנאי ההקצאה להגיש בקשות הארכה מנומקות, על מנת להאריך להן את מועד סיום הבנייה.
"הסיבות לעיכובים הן רבות ומגוונות כגון בעיות תשתיות ועוד, ולא תמיד תלויות בעמותות עצמן. ועדת ההקצאות דנה בבקשות אלו בתהליך מקצועי וענייני ובהתאם - מתקבלות ההחלטות. לעמותות שאינן פונות בבקשה לפי הנוהל, נשלחים מכתבי התראה וניתנת להן הזכות לשימוע בטרם ביטול ההקצאה. בימים אלה תלויות ועומדות לבדיקה בקשות הארכה רלוונטיות בפני ועדת ההקצאות".
ממשרד הפנים האחראי על קביעת נוהל ההקצאות טרם נמסרה תגובה.