בימים רגילים דואגים קציני ביקור סדיר (קב"סים) לוודא שתלמידים המחויבים בחוק חינוך חובה יקפידו להגיע ללימודים. אמנם ימי הקורונה שלחו את מרבית התלמידים ללמוד מרחוק, אבל זה בהחלט לא אומר שכמות העבודה של הקב"סים הפועלים במסגרת מחלקת שח"ר (שירותי חינוך ורווחה) בעיריית רחובות ירדה. למעשה, היא דווקא הפכה למאתגרת יותר.
2 צפייה בגלריה
קציני הביקור הסדיר
קציני הביקור הסדיר
קציני הביקור הסדיר
(צילום: אבי מועלם)
קראו גם:

מפסיקים ללמוד כדי לסייע בפרנסה

"התפקיד של מחלקת שח"ר הוא לסייע לתלמידים להתמודד עם קשיי הסתגלות לבית הספר ממגוון סיבות שעלולות לגרום לנשירתם ממערכת החינוך, ולהבטיח את זכותם של הילדים בישראל לחינוך והשכלה בהתאם לחוק לימוד חובה, כחלק מהרצון לצמצם פערים בחברה", מסבירה מנהלת המחלקה יעל סלע. "אנשי המחלקה יוזמים ומובילים מענים נוספים למניעת נשירת התלמידים ממסגרות החינוך, ולשם כך מופעלים פרויקטים העוסקים במקורות תמיכה ועידוד למידה".
אחד מאותם פרויקטים הוא מלגה שנתנה חברת "אפלייד מטיריאלס" (Applied Materials) לתלמידים שנאלצו לצאת לעבוד ולסייע בפרנסת המשפחה בשיא משבר הקורונה. "היו מקרים שבני נוער התחילו לעבוד בשליחויות ובסופרים כי ההורים פוטרו או יצאו לחל"ת והיה צריך לשלם חשבונות בבית, ומבחינתם הם היו חייבים לשים הכל בצד, כולל את הלימודים, כדי לסייע", מספרים אחת הקב"סיות, "המטרה במלגה היתה להחזיר אותם ללימודים בראש שקט, ושלא יצטרכו לדאוג לפרנסת הבית".

בדיקת נוכחות בזום

במחלקת שח"ר ברחובות ישנם 11 קב"סים וקב"סיות. בשל חובת החיסיון שחלה עליהם הם לא מתראיינים בשמם, ולא חושפים סיפורים אישיים של תלמידים מהעיר. לדבריהם כשילד לא מגיע ללימודים, בדרך כלל יש לכך סיבה, וכדי לסייע עליהם להבין מה היא. "אנחנו עושים את זה באמצעות הקשר הקרוב, המבט בעיניים ובעזרת שפת הגוף, אלה הם חלק מכלי העבודה שלנו, והקורונה עם הריחוק החברתי הפיזי מקשה עלינו", הם מסבירים ומציינים שלמרות שיש למילה קב"ס קונוטציה מעט משטרתית, הם אנשי חינוך לכל דבר - יועצים ויועצות ואנשי חינוך מבתי ספר לשעבר, והם גם פועלים בכובע של אנשי חינוך.
איך אפשר לאכוף ביקור סדיר כשהלימודים בזום?
"למרות האתגרים של מגיפת הקורונה חוק לימוד חובה לא בוטל, לנו לא משנה איפה נמצא המרחב הלימודי, הוא יכול להיות בתוך בית הספר או בתוך המחשב או משולב, חובת ההגעה וההשתתפות זהה, ולכן אוכפים אותה. עם זאת, יש יותר הכלה, יותר הקשבה, כולנו מבינים שיש חרדות ולכן הכל נעשה ברגישות ותוך ניסיון למציאת פתרונות".
2 צפייה בגלריה
סלע
סלע
סלע
(צילום: אבי מועלם)
יש מקרים שילדים לא חזרו ללימודים מאז מרץ?
"כן, מקרים בודדים אבל קיימים. חשוב להבין מה הסיבה שגורמת להורים לא לשלוח את הילד, אם מדובר בהורה עם מחלות רקע, אם הסבא והסבתא גרים עם המשפחה, ולפעמים בעיות כלכליות או רגשיות וחברתיות שהיו לפני כן אבל מועצמות בקורונה".
ונניח שילד לא מגיע וההורים לא משתפים פעולה, מה עושים?
"אנחנו לא מוותרים, אכיפה היא רק מוצא אחרון, היא מתבצעת לאחר הפעלת שיקולי דעת, ורק אם אין שיתוף פעולה עם ההורים. אנחנו מנסים תמיד לפעול מתוך רגישות ונחישות, תוך הקשבה, הכלה ודיאלוג עם ההורים. לדעתנו תמיד יש סיבה שהתלמיד אינו משתף פעולה בלמידה, גם בזום. תפקידנו להעמיק ולהגיע להבנה מהן הסיבות. לא תמיד הפתרון פשוט, לפעמים זה תהליך, תפקידנו להניע אותו ולוודא שהתהליך מתקיים ושיש התקדמות בתפקוד התלמיד".
"היו מקרים שבני נוער התחילו לעבוד בשליחויות ובסופרים כי ההורים פוטרו או יצאו לחל"ת והיה צריך לשלם חשבונות. הם היו חייבים לשים הכל בצד, כולל את הלימודים"
הקב"סים מספרים על שלל תופעות חדשות שהקורונה הביאה עימה: "יש הורים וילדים שחושבים שאין חובה ללמוד כי אין בית ספר ואנחנו מסבירים להם שחוק חינוך חובה בתוקף, ובית הספר נמצא כרגע בתוך מחשב. גורם נוסף הוא חרדה בקרב הורים שלא רוצים לשלוח ילדים לבית הספר ואנחנו משתדלים להרגיע ולהסביר ששומרים על הכללים, שיש קפסולות, ומסבירים שהפערים הלימודיים והחברתיים שנוצרים הם גדולים. יש ילדים שנאלצים לעבוד, אנחנו לא נוותר עליהם, נחזר, ננסה לשמר את המקום בבית הספר או שנמצא מסגרת אחרת יותר מתאימה, וגם בגילאי 5-3 רואים עלייה בבעיות בביקור הסדיר וגם כאן נעשות פעולות הסברה".
לדברי הקב"סים, במקרים מסוימים, כשיש צורך, הם יוצאים לשטח ויוזמים ביקורי בית. עוד הם מספרים שישנם המון מקרים פרטניים המחייבים בניית תוכנית אישית לכל תלמיד, כשהדגש הוא הקפדה על קשר רציף עם הצוות החינוכי. "יש לנו מקרים שלא היו מחשבים בבתים מסוימים, דאגנו לתרומת מחשבים ואז גילינו שישנה בעיה נוספת - אין אינטרנט בבית. זה לא מובן מאליו שלכולם יש את כל האפשרויות ללמוד מרחוק", מספרים הקב"סים.
לעובדי המחלקה חשוב להדגיש ולומר להורים שהם לא לבד, "אנחנו זמינים לשירות הציבור, אפשר גם לפנות אלינו דרך פנייה במוקד 106 של העירייה. משבר הקורונה מייצר אתגרים חדשים, זה לא פשוט גם להורים וגם לילדים, אנחנו כאן כדי לעזור לייצר שוב את החיבורים בינם לבין המסגרת הלימודית. המשבר חיזק מה שידענו: החזקים נשארים חזקים, מי שחלש נחלש יותר בשעת משבר. כאן המקום שלנו נעשה משמעותי ורחב יותר. גילינו שאמנם אין תחליף לעבודת השטח, אבל בהחלט ניתן להמשיך לעבוד, רק צריך מעט יצירתיות ויכולת לעשות שימוש בכלי עבודה שונים ולהסתגל לסיטואציה".