מחאת סייעות כה גדולה לא זוכרים ברחובות. ביום שישי בשבוע שעבר הורים רבים שהגיעו לגן גילו לתדהמתם כי הסייעת שובתת והגן סגור. רבים מהם שבו על עקבותיהם עם הילדים הקטנים, וביום ראשון, כשכבר חשבו שהשביתה תסתיים, היא המשיכה. 123 גנים לא נפתחו ביום ראשון בעקבות מחאת הסייעות. בעירייה ציינו כי מאחר והשביתה אינה של ארגון יציג לא התאפשר להוציא צווי מניעה ולעצור את השביתה.
2 צפייה בגלריה
גן סגור בשכונת אפרים בעיר. "שיתייחסו אלינו ברצינות"
גן סגור בשכונת אפרים בעיר. "שיתייחסו אלינו ברצינות"
גן סגור בשכונת אפרים בעיר. "שיתייחסו אלינו ברצינות"
(צילום: פרטי)
ביום שני התפשטה המחאה גם לנס ציונה, שם לא נפתחו 50 גנים בגלל היעדרות סייעות. העירייה מיד הוציאה מכתב בהול לסייעות לחזור לעבודה באופן מיידי עד השעה עשר בבוקר. "היעדרות מכוונת מהעבודה, במסווה של מחלה הינו מהלך בלתי לגיטימי בעליל, המהווה הפרה בוטה של כללי המשחק בתחום יחסי העבודה ופוגעת קשות בילדים", נכתב במכתב לסייע
עיריית נס ציונה הגישה בקשה לצו מניעה וביום שני בלילה התנהל בבית הדין האזורי לעבודה בבת ים דיון, בהשתתפות כ-25 סייעות,  נציגי השלטון המקומי, ההסתדרות המעוף והעירייה. בתום הדיון התקבל פסק דין בהסכמה לפיו כלל הסייעות יחזרו בשלישי בבוקר לעבודה.

ההורים: "אנחנו בשוק"


אם מרחובות שנותרה ללא מסגרת, רעות אינגבר, גננת במקצועה בעיר אחרת, מספרת שגם בתקופת הקורונה עיריות מצאו מגוון רחב של פתרונות ופתחו גני ילדים גם אם הסייעת הקבועה לא יכלה להגיע.
"אני מכירה את עולם הגנים וקורונה וסגרים, ומכירה גם את הפתרונות שיכלו למצוא, ויש", היא אומרת השבוע. "הודיעו לנו רק ביום שישי אחרי שהגענו לגן, הילד היה בשוק, גם אבא שלו, יש אנשים שעובדים בימי שישי, אם היינו יודעים בערב היינו יכולים להיערך, אבל ידענו רק כשהיינו בכניסה לגן וככה זה התחיל", היא אומרת.
"אמרנו בסדר, זה קורה, רק שישי, זו שביתה לא מאורגנת, הן מוציאות ימי מחלה בפועל, ואנחנו אוהבים את הגן והצוות מעולה", היא מציינת, לאחר מכן לדבריה הופקו לקחים והגננת הודיעה להם בערב שבת שגם ביום ראשון לא יהיה גן.

2 צפייה בגלריה
"נפגענו פעמיים". גן סגור
"נפגענו פעמיים". גן סגור
ההורים גילו גן סגור
(צילום: ShutterStock)

הורים ברחובות הפנו אצבע מאשימה לעירייה. "העירייה חלשה והסייעות מנצלות זאת. לא פועלים למען ההורים, היו מביאים סייעות מהצהרון, תמיד יש פתרונות ופה לא נעשה כלום וזה יכול להימשך שבועות על גבי שבועות, הן יכולות לנצל את כל ימי המחלה ולסגור גם חודש וחודשיים, ההרגשה היא שלא נעשה מאמץ".
הסייעות טוענות שהן משתכרות רע מאוד.
"אני לגמרי בעד העלאת השכר שלהן, אבל שיעשו את זה בצורה הוגנת. אין דבר כזה שסוגרים גן באמצע השבוע והגננת יושבת בגן ואנחנו בטרפת, זה הזוי".
לדבריה מצטרפת אם נוספת מהעיר, גלית, שנאלצה לקחת את שני ילדיה איתה לעבודה כי לא מצאה פתרון אחר. "זה בדקה ה־90, לא לכולם יש סבא וסבתא זמינים מיידית, אז נשארנו בלי שום אפשרות. אנחנו אנשים עובדים, אין לי אפשרות לא ללכת לעבודה, וללכת עם שני ילדים קטנים, זה קטסטרופה. בואו תנסו ללכת עם שני ילדים קטנים למקום עבודה מסודר", היא אומרת. "יש פה הקטנת ראש, איפה העירייה שתמצא לנו פתרונות? למה זה לא קורה בערים אחרות בהיקף שזה קורה ברחובות? כי שם מוצאים פתרונות ועושים מאמצים".

הסייעות: "אנחנו מושפלות"

אורית סדרס, סייעת שובתת מרחובות, סיפרה ל"מיינט רחובות", אל תחושת ההשפלה ועל התמורה המעליבה לדבריה לעבודה הקשה שלהן מדי יום. "אני מסתובבת בתקופה האחרונה עם תחושה של זלזול והשפלה", היא אומרת, "14 שנים אני באה לעבוד ולא לעבודה, ויש לי את הפריבילגיה להגיד שאני אוהבת את העבודה וזו השליחות שלי, אבל בעשירי לחודש אני מרגישה שאני לא שווה כלום", היא אומרת.
"אני מדברת עם סייעות ושומעת את הסבל והמצוקה, את התחושה של הניצול וכל אחת גם מקבלת תנאים שונים ולכן קשה מאוד לאחד את כולן למאבק, כי אם יש סייעת עם תנאים טובים, איך אני ארתום אותה למאבק? דאגו שיהיה 'הפרד ומשול' ואז אנחנו חלשות מול המערכת".
מה אתן רוצות להשיג בשביתה?
"אני מבקשת שיתייחסו למה שאנחנו עושות ברצינות, שהשכר שלנו יעלה. הדבר היקר ביותר להורים נמצא בידיים שלנו כל הזמן, שיפתחו את ההסכמים הקיבוציים, שיפסיקו להגיד לנו באוקטובר, בספטמבר, אנחנו רוצים עכשיו. זה מקשה על ההורים? לנו קשה שבעתיים".

קראו גם:

נדיר גמיל, יו"ר ועד העובדים בנס ציונה: "תנאי העבודה והשכר של הסייעות חייבים להשתנות. הסייעות פעלו מתוך מצוקה. לא נגד עיריית נס ציונה. זה נושא ארצי שצריך להיות מטופל. אנחנו מבינים שצריך לפעול יחד, וכך נפעל לשינוי המציאות הבלתי אפשרית הזו.

תגובות

מעיריית נס ציונה נמסר כי כל הסייעות שבו לעבודתן ביום שלישי בבוקר. "העירייה תוסיף לפעול לצד הסייעות במאבקן הצודק, באופן מוסדר ועל פי חוק".
מעיריית רחובות נמסר: "מדובר בשביתה בכל הארץ, אשר הסתיימה ברחובות כבר ביום ראשון בלילה. ראש העיר מלול ניהל מגעים עם יו"ר וועד העובדים רמי מדהלה על מנת שיבהיר לסייעות כי מדובר בשביתה לא מוצדקת וכי ההסתדרות פועלת לשמירה על האינטרסים שלהן. מגעים אלה נשאו פרי ולאחר פגישה שנערכה עימן ביום א' בערב, הסתיימה השביתה בעיר".
מהנהגת ההורים העירונית ברחובות נמסר: "ההנהגה מעריכה מאוד את עבודתן ותרומתן הרבה של הסייעות. אנו מבינים את מאבקן ומזדהים עם הצורך לשיפור תנאי העסקתן. יחד עם זאת, אנו מאמינים כי ראוי לקיים מאבק אשר אינו פוגע בילדי העיר ובשגרת יומם, בעיקר ילדי החינוך המיוחד על כל גווניו.