רובין הוד של הארנונה הגיע לרחובות: לפני עשר שנים קבוצת בעלי מלאכה הגישו תביעה ייצוגית נגד עיריית רחובות וביקשו לתקן עוולה של שנים.
הטענה שלהם הייתה שהעירייה מחייבת בעלי מלאכה שזכאים לארנונה מופחתת בתעריף מסחר גבוה, הם זכו ועכשיו מומחה בית המשפט מנסה לאתר את כל בעלי המלאכה שפעלו בעיר ב־12 השנים האחרונות, כל אחד מהם זכאי להחזר של אלפי שקלים ויותר לכל שנה שבה פעל.
מבצע איתור
אם אתם בעלי מלאכה שעבדו באזורי התעשייה בעיר ב־12 השנים האחרונות, התפקדו. יכול להיות שמגיעים לכם מאות אלפי שקלים.
הכל התחיל לפני עשר שנים. קבוצה של בעלי מלאכה מרחובות הגישה תובענה ייצוגית נגד העירייה בטענה כי יש פגם בצו הארנונה. "הפגם מדבר על כך שבסיווג משרדים, שירותים ומסחר נכללו גם בתי מלאכה וחנויות, כאשר התעריף שנגבה מהם הוא תעריף מסחרי שתעריף בית מלאכה נמוך כמעט פי שניים וחצי ממנו", מסביר מארק פיסחוב, שהתמנה למומחה בית המשפט לעניין השבת הכספים לבעלי המלאכה ברחובות ונמצא בימים אלה בחיפושים אחריהם.
פיסחוב, שמתמחה בתחום מיסוי מוניציפלי ותובענות ייצוגיות נגד רשויות מקומיות, התמנה כמה פעמים בשנים האחרונות כמומחה בית ממשפט לחישוב החזרי ארנונה בתביעות ייחודיות שהוגשו נגד רשויות מקומיות, אבל גם הוא לא זוכר תיק בסדר גודל כמו זה שיש בעיר רחובות.
לרחובות הוא הגיע אחרי המלצת הצדדים בתיק שיתמנה מומחה שיזהה ויאתר את בעלי המלאכה שזכאים להחזר על פי החלטת בית המשפט.
התיק נגרר בבית המשפט במשך עשור. "העירייה טענה שצו הארנונה קבע שזה הסיווג ובגלל שהעסקים פעלו בשטח המסחרי צריך לחייב אותם לפי תעריף מסחר", מסביר פיסחוב. התביעה נדחתה והוגש ערעור לעליון, שם בית המשפט קיבל את טענות מגישי העתירה והחזיר את התיק לבית המשפט המחוזי, "בית המשפט המחוזי בדיון החוזר קבע שהטענה נכונה וכל בעלי המלאכה שעונים להגדרה צריכים לקבל תעריף בית מלאכה", מסביר פיסחוב.
לאחר שהתביעה התקבלה, פיסחוב התמנה בהסכמת הצדדים, "בגלל שהתביעה התנהלה המון שנים והיה שינוי בבית המשפט העליון בהלכה המחודשת לעניין תקופת ההשבה, התקופה היא לא רק 24 חודשים אחורה ועד למועד התביעה, אלא היא כל עוד שהתביעה נמשכת. אז בגלל שהתביעה הוגשה ביוני 2012, העסקים שזכאים להחזר הם מיוני 2010 ועד היום", לדברי פיסחוב קשה מאוד לאתר את אותם בעלי עסקים כי רבים מהם נסגרו או עברו מקום.
115 בעלי עסקים
מהעירייה הוא זוכה לשיתוף פעולה ובחודשים האחרונים הוגשו לו הרשימות המלאות של בעלי העסקים בעיר, אך רבים מהם לא מסווגים כבעלי מלאכה ולכן מלאכת האיתור סיזיפית. "חשבתי שהדבר הנכון יהיה לצאת לשטח ולראות איך העסקים האלה פועלים ואיך הם נראים. עשיתי שלושה סיורים, צילמתי שלטים של עסקים וראיתי הרבה שלטים של עסקים שנסגרו, אך ניתן לזהות אותם לפי השלט". פיסחוב הצליב את המידע שמצא עם הקובץ שקיבל מהעירייה והצליח לאמת 115 עסקים ולהגיש מסמך ראשוני לבית המשפט כדי להתחיל לבחון את החזרת הכספים לאותם עסקים בשלב ראשון. לדבריו היו גם עסקים בקובץ שכן הוגדרו כבעלי מלאכה, והם דווקא שילמו את התעריף הנמוך כל השנים.
איך יכול להיות שחלק כן שילמו תעריף בעלי מלאכה?
"יצא ככה", אומר פיסחוב בזהירות. "זיהיתי שיש מספר עסקים בודדים שהעירייה חייבה כבתי מלאכה, אולי הם הגישו השגות, אולי מישהו עשה שיקול דעת, אי־אפשר לדעת אבל חייבו ככה", הוא אומר ומוסיף שלפי מה שראה בשטח, המרקם העירוני השתנה, חלק מהעסקים שפעלו בעבר הפכו למגדלי מגורים גדולים, "יש לא מעט שילוט של מכבסות ומתקני בגדים שכבר מזמן נסגרו וכרגע יש לי רשימה חלקית שראיתי לנכון להעביר לעירייה כדי שהדבר יקל עלינו במלאכה מול יתר בעלי העסקים, נראה עם אילו בעיות אנחנו מתמודדים וגם יהיה לנו קל יותר לתקשר עם בעלי המלאכה כי לא זכיתי לשיתוף פעולה מצידם כשניסיתי לפנות אליהם".
אתה בא להחזיר להם כסף, למה שלא ישתפו פעולה?
"במספר מקומות שרציתי לדבר עם בעלי עסקים לא זכיתי לשיתוף פעולה, יש כאלה שחששו ושאלו למה אני מצלם את השלט, אחד בכלל אמר 'אין דבר כזה, לא מחזירים כסף'. אין להם אמונה, באחד המקומות אמרו ששמעו על זה לפני הרבה שנים אבל מאז לא שמעו על זה כלום, אנשים לא מכירים את הפסיקה הזו".
לא מאמינים
כתבת "ידיעות רחובות" ניסתה לפנות לבעלי מלאכה בעיר, אחד מהם הסכים לשוחח אך כפי שפיסחוב אומר, הוא קטן אמונה. "אני מכיר בעל מלאכה, בלי לנקוב בשמות' אבל פה מרחוב הרצל, שלא היה לו כסף לשלם את הארנונה הגבוהה והוא הסתבך באופן רציני, אז עכשיו בכלל זה כסף שלא היה אמור לשלם?", אומר סנדלר שפועל בעיר וגם הוא שילם כל השנים סכומים גבוהים כמו מסחר. "ידענו על התביעה אבל גם היום קשה לי להאמין שנראה את הכסף בחזרה, רק אם הוא יהיה לי בחשבון הבנק אני אגיד בסדר, מאמין".
מארק, מה קורה במצב שבו בעל מלאכה נפטר?
"היורשים שלו מקבלים את הכסף. העניין הנוסף הוא כיצד יחזירו את הכסף - החזר פיזי או קיזוז מהחזר שוטף? אני הצעתי לבית המשפט והוא צריך להכריע - שהעירייה תפנה לכל בעל עסק שמגיע לו החזר ותבחן כיצד תחזיר לו את הכסף, אם מקיזוז של חיוב שוטף, האם בהעברה ולאן או כנגד חוב".
סנדלר שעובד 20 שנה בחנות קטנה של 30 מ"ר בפסז' בהרצל, כמה כסף צפוי לראות חזרה?
"הפער בתעריף הארנונה הוא בערך 180 שקל למטר כפול המטרז'. לרוב בעלי העסקים שאיתרתי השטח נע בין 20 ל־50 מ"ר. זאת אומרת שהם זכאים להחזר עבור שנת מס אחת בין כמה אלפי שקלים בודדים עד לסכומים של 13 או 14 אלף שקלים לשנה. לדוגמה יש מתפרה לתיקוני בגדים, מגיע לה בערך 4,000 שקלים החזר לשנה, אם היא יושבת בנכס חמש שנים זה 20 אלף החזר, אם עשר שנים זה 40 אלף שקלים החזר, ואם היו לה 50 מ"ר זה כמובן יותר".
פיסחוב: "יש בעלי עסקים שחששו ושאלו למה אני מצלם את השלט של העסק, אחד בכלל אמר 'אין דבר כזה, לא מחזירים כסף'. אין להם אמונה שדבר כזה אפשרי"
אפשר להבין למה קשה להם להאמין, זה המון כסף לקבל חזרה מבלי שביקשת.
"לפני שמוניתי לתיק הזה בא הכוח בתיק התקשר אליי, והוא אמר שממליצים עליי כמומחה בית המשפט והוא מכיר אותי מתיקים אחרים, הוא אמר לי שמדובר בבעלי מלאכה שזקוקים לכספים האלה, שזה יכול להציל אותם, אנחנו אחרי משבר קורונה, והוא אמר שהוא צריך אדם שיתמסר למשימה ויהיה מוכן לקחת את זה על עצמו. מבחינתי, זו מצווה גדולה לאתר את אותם בעלי עסקים ולהחזיר להם את הכסף, ולקחתי על עצמי את המשימה".
הקשיים בדרך
תהליך איתור בעלי המלאכה הוא ארוך. "יש פה כמה קשיים, עברו 12 שנים ויש עסקים שנסגרו, ויש עוד קושי – צריך להבין במה העסק מתעסק. יש עסקים משולבים, למשל חנויות שמוכרות ומתקנות טלפונים סלולריים, הן משלבות שני דברים – רכיב מכירתי ורכיב שירותי. הפרדתי בין עסקים שאנחנו יודעים עליהם בוודאות שהם 100 אחוז בתי מלאכה ובין עסקים משולבים והשארתי אותם לסוף כי צריך לבקר בהם".
פיסחוב אומר שביקש מבית המשפט להכריע מי יעסוק בעסקים המשולבים: העירייה, או הוא כנציג מומחה מטעם בית המשפט.
כעת לאחר הגשת הרשימה הראשונית, איתר פיסחוב עוד מעל למאה עסקים שאותם הוא מתכוון לבדוק. לדבריו העירייה משתפת פעולה והוא משתדל להביא להם רשימה ממוקדת. כמו כן, ביקש מהעירייה לפרסם באתר העירוני מיהם העסקים שזכאים לאותו החזר, העירייה מסכימה לדבריו, אך בשל העובדה שמדובר על תביעה ציבורית, גם פרסום כזה מחייב את אישור בית המשפט.
"אני רוצה שיפנו אליי, ואם יש חשבונות ארנונה ישנים שאפשר להביא, אולי מרואה החשבון או אולי שמרו, הם יוכלו לסייע לי להוכיח שהם שייכים לאותה קבוצה של בעלי מלאכה. אשמח שאנשים שרואים את עצמם כחלק מהקבוצה יצרו עימי קשר במייל [email protected]".
בעלי מלאכה שזכאים להחזר
סנדלריה
חייטים
רפדים
מסגור תמונות
מתפרה ותיקון בגדים
מעצבי שמלות כלה וערב
מכבסות
מעבדות שיניים
בתי דפוס
מכון העתקות
בתי מאפה וקונדיטוריה
נגרים
חרטים
טכנאי מיזוג אוויר
תיקון אופניים
תיקון טלפונים סלולריים
צורפות
מעבדות לתיקון מחשבים
מעבדות לתיקון מכשירי אלקטרוניקה
קראו גם:
גובה ההחזר:
9,000-3,600 שקלים לכל שנת מס
התעריף לתשלום: בעלי מלאכה אמורים לשלם 180.50 שקלים למ"ר
התעריף השגוי: בפועל שילמו 227.15 שקלים ולפעמים יותר
עסקים שאותרו: 115 עסקים כבר אותרו ורשימתם הוגשה