כל מי שעובר במרכז העיר בימים האחרונים ער לפעילות הרבה המתרחשת במקום. עשרות עובדים שפועלים במרץ כדי לבצע התאמות אחרונות, נמצאים במקום מרבית שעות היום כדי להכין את הכל למעבר לשוק החדש שייחנך בעוד שבוע וחצי (ה־3 בנובמבר) בטקס חגיגי. גם הסוחרים נרגשים לקראת ההתחלה החדשה שמחכה להם.
קראו גם:
"אנחנו שמחים, בטח, אחרי שכולם קיבלו את ההתאמות שלהם", אומר השבוע אבי, אחד מבעלי הדוכנים הגדולים בשוק, שיפתח את חנותו החדשה השבוע.
זאב אפרים, בעלי "פלאפל השוק", אמנם בטוח שהשוק החדש ישדרג את חוויית הקנייה, אך לדעתו צביון השוק הישן ייהרס. "ובכל זאת, אני חושב שאנשים יקבלו חוויית קנייה משודרגת. זה יהיה רווחי לציבור וגם לסוחרים. לדעתי, גם פעילות של הפנינג בשעות הערב יכולה להרים את המקום".
תחושת השמחה מצליחה להשכיח את העובדה שחבלי הלידה היו קשים: שני הצדדים ‑ העירייה והסוחרים ‑ היו צריכים לעשות ויתורים, אבל נראה שעכשיו כל הצדדים מרוצים ובקרוב תושבי רחובות יוכלו ליהנות משוק מודרני שיכיל בתוכו חוויית קנייה המותאמת למאה ה־21.
פצע מדמם במרכז העיר
שוק רחובות הוקם לראשונה בשנות ה־30 של המאה הקודמת, ורוב סוחריו היו תושבי העיר שהתפרנסו מחקלאות. בשנת 1975 המבנה המקורי כוסה פחונים והשוק התרחב מעט לצדדים. רבים מהסוחרים הוותיקים נותרו במקום בדמי מפתח, כשהם מחזיקים ב־75 אחוז מהנכס והעירייה ברבע הנותר.
60 משפחות גרעיניות התפרנסו מהשוק, רובן מממכר ירקות ופירות, וחלקן מממכר תבלינים, מאפים ומוצרי מזון שונים.
לאורך השנים השוק התיישן. הוא סבל מהזנחה רבה בתחומי הניקיון והתחזוקה, עד שבעירייה יצאו בשנת 2012 עם תוכנית חדשה ושלוש שנים אחר כך כבר הכריזו על פתיחת שוק חדש ומקורה.
אלא שמה שנראה אז כמו הבטחה גדולה, הפך תוך כמה שנים לפצע מדמם במרכז העיר.
כשהעירייה ניסתה להגיע להסכמות עם הסוחרים, פרץ ויכוח בנושא גודל הדוכנים ודמי השימוש בהם, שכאמור נמשך עד לפני שנה.
ניסיונות רבים לקיים מגעים בין הצדדים כשלו, ובמשך קרוב לחמש שנים המשא ומתן לא התקדם. הסוחרים האשימו את העירייה שלא התייעצה עימם לפני בניית השוק, וטענו שהתנאים בשוק החדש לא תואמים את התנאים שלהם כיום, וכי סוחרים רבים יפסידו שטח חנות יקר ערך בשל המעבר. הדרישה של הסוחרים היתה שכל סוחר יקבל בדיוק את מה שהיה לו קודם לכן, וגם היה ויכוח על כספי השכירות שבתחילת המשא ומתן היו גבוהים במיוחד.
מצד שני, היתה ביקורת מצד תושבי העיר נגד הסוחרים, בטענה שאלה חמדנים ו"תוקעים" את התפתחות מרכז העיר בשל עקשנותם.
הסוחרים מצידם טענו שהם דיירים בדמי מפתח, ושאין בכוונתם לוותר על זכויותיהם.
לדבריהם, משפחות רבות קנו את הדוכן במחיר של דירה בימים עברו ולא היתה להם שום כוונה לספוג הפסד, מה גם שהם טענו שמי שהובילה להזנחה הקשה בשוק העירוני היתה העירייה עצמה, שלא אכפה ניקיון במקום.
נדרשו ויתורים
לאחר הבחירות האחרונות לרשויות המקומיות לפני שלוש שנים, מינה ראש העירייה רחמים מלול את סגנו יניב מרקוביץ' לטפל בנושא השוק. הסוחרים העידו שרוח חדשה החלה לנשוב בין העירייה ובינם החל משלב זה, וכאמור המגעים בין הצדדים הבשילו סוף־סוף לפני מספר חודשים והשבוע ייפתח השוק החדש. "כשלקחתי על עצמי את הנושא הרבה אנשים אמרו לי שהשתגעתי, שזה בחיים לא יצליח ושאי אפשר להתנהל עם הסוחרים", אמר השבוע סגן ראש העיר יניב מרקוביץ'. "ולמרות הכל אני נכנסתי בידיעה שאנחנו עושים את זה, הוקמה ועדה ציבורית עם מנהל השוק רמי מדהלה, ליאור שוקרי, אמיתי כהן ואבי קינד, התחיל להתנהל שיח עם הסוחרים והגענו להבנה כללית, ואז גם הבנתי שהדרך היחידה לצאת מהבוץ תהיה בפגישות פרטניות עם כל סוחר וסוחר, לשמוע את הסיפור שלהם".
יו"ר ועד סוחרי השוק, סמדר כהן: "הגענו להסכמות עם העירייה ובוצעו הרחבות, והיום כל סוחר מקבל מטר למטר את מה שהיה לו"
בשלב זה הוקם צוות עם נציגה מהמחלקה המשפטית, מנהל אגף שכירויות ונכסים, יוסי כפיר, רמי מדהלה, מיכל מדהלה וגלית ארוסי. מי שליוותה את הסוחרים היא עו"ד גלית לוין.
"הצוות נפגש עם הסוחרים על בסיס דו‑שבועי. בתחילה שיתוף הפעולה היה חלקי, היתה הרבה חשדנות מצד הסוחרים אחרי שנים של נתק, אבל ככל שהתקדמנו בתהליך וככל שעבר הזמן הם ראו שכוונתה של העירייה היא לפתור את הנושא", אומר מרקוביץ'. "במסע המרגש הזה היכרתי אנשים מדהימים, כולם אנשים טובים שרוצים להתפרנס בכבוד, וכולם סובלים סבל אמיתי מהשוק הישן. הם רואים לנגד עיניהם חנויות שנפתחות וסופרים. ואיפשהו הם נשארו מאחור. המעבר והשוק החדש נותן אופק לפרנסה שיוציא אותם מהבוץ שהם תקועים בו המון שנים. היום, בסוף התהליך אני מרגיש שהפכתי לחבר שלהם, דור שני ושלישי של אנשים טובים עם לב ענק שרק רוצים להתפרנס בכבוד".
ראש העירייה רחמים מלול אמר השבוע לקראת פתיחת השוק, שכמו שהיה זה צעד אמיץ לבנות היכל תרבות, כך היה זה צעד אמיץ לבנות את השוק: "רבים אמרו לי שאני לא אסתדר עם הסוחרים מכל מיני סיבות. אחרי שהסתיימה הבנייה באנו במו"מ ואז התגלו הקשיים, חלק רצו שוק פתוח וכבר בנינו שוק סגור לתפארת, חלק רצו דמי שכירות כאלה ואנחנו דמי שכירות אחרים, וחלק טענו שהדוכנים קטנים מידי".
מלול הקים את הוועדה של חברי המועצה בראשות סגנו מרקוביץ'. "אחרי מו"מ סיזיפי עם כל בעל דוכן, בשיתוף מחלקת הנכסים, היועצת המשפטית ויו"ר ועד העובדים, הגיעו איתם לסיכומים", אומר מלול. "החזון שלי הוא שהשוק יהיה מקום שוקק, שימכרו בו הכל ובשעות הערב שיהפוך למקום בילוי, כמו מחנה יהודה מיניאטורי, וכך ייווצר מעבר ציבורי שוקק חיים מהרצל ועד הקניון, שאנשים יוכלו להסתובב בקניון בשוק ובגן המייסדים, ואני שמח ונרגש למען האמת כי בסופו של דבר הגענו לתוצאה ולא נותר לי אלא להתנצל שזה נמשך הרבה זמן ולא תמיד באשמתנו".
שירותים ואיוורור
מי שהובילה בשנים האחרונות את המשא ומתן של הסוחרים מול העירייה היא יו"ר ועד סוחרי השוק סמדר כהן.
על הביקורת שסוחרי השוק ספגו לאורך השנים בהן המשא ומתן היה תקוע, היא אומרת שהוויכוח בעיקרו היה על גודל החנויות, דבר שהיה בלתי ניתן לוויתור מצד הסוחרים: "סוחרים שהיו צריכים לקבל חנות זהה לזו שיש להם, קיבלו בפועל חנות קטנה יותר. צריך להבין, חנות של שמונה מטרים שמורידים לה שני מטרים צריכה להוריד מוצר מהמדף. הגענו להסכמות עם העירייה ובוצעו הרחבות, והיום כל סוחר מקבל מטר למטר את מה שהיה לו", אומרת כהן.
נכון להיום, בכניסה לשוק עומד אוהל גדול ובו פועלים סוחרים שונים שאינם שוכרים דוכנים בדמי מפתח, או סוחרים שבחרו בכך.
לשוק שבע כניסות, חלקן נגישות, יש שירותים חדשים שפתוחים לציבור הרחב, מאווררים גדולים בתקרת המבנה ומצלמות אבטחה
האוהל יאפשר לדוכנים אלה לפעול עד שחלקו השני של השוק יוקם. "השוק הישן ייהרס ובמקומו ייבנה שוק נוסף פתוח, שבינו ובין השוק החדש תהיה רחבה. כל המקום יהיה עם ספסלים ושולחנות לישיבה", מסבירה כהן.
"סביח ומעדנייה"
לשוק החדש יהיו שבע כניסות, מתוכן שש שיהיו נגישות ואחת עם שלוש מדרגות בלבד. כל חנות תקבל שילוט מהעירייה.
כדי לשמור על ניקיון השוק וניהולו ייצאו בעירייה בקרוב במכרז לתפקיד מנהל השוק. חדרו של המנהל יימצא בתוך השוק והוא ישהה בו באופן קבוע.
בשוק יש גם שירותים חדשים שפתוחים לציבור הרחב, מאווררים גדולים בתקרת המבנה, מצלמות אבטחה וחברת ביטחון שתאבטח את המקום באופן שוטף.
"חבלי הלידה היו קשים, אבל כולנו עכשיו בהסכמה מלאה", אומרת כהן ומספרת שלרגל המעבר החליטו סוחרים רבים לרענן ולשנות את ייעוד החנות שלהם. "יהיו פיצוצייה, גלידרייה, סביח, ויהיו מעדנייה וקיוסק. אנשים החליטו לעבור למה שיהיה להם יותר רווחי".
השוק החדש יכלול גם חניון תת־קרקעי והעירייה עתידה להוריד חלק מאי־התנועה ברחוב ביל"ו, כדי לאפשר גישה נוחה עם מעבר חציה לתחנות האוטובוס שנמצאות בצמוד לגן המייסדים.
לדברי כהן, הסוחרים נרגשים לעבור לשוק החדש, ולאחר שכל עבודות הבנייה וההתאמה בסביבה יתבצעו, הם מקווים לפריחתו. "רבים בחרו להישאר שכנים של חבריהם הסוחרים מהשוק הישן, כמו בעשרות השנים האחרונות".
שנות שוק
2012 - העירייה מגישה תוכנית לבניית שוק חדש והריסת השוק הישן
2015 - השוק החדש מוכן, אך מתגלע משבר בין הסוחרים לעירייה
2020 - נחתם הסכם היסטורי למעבר הסוחרים לשוק החדש
2021 - הסוחרים עוברים לשוק החדש
עוד חדשות רחובות