מעצרה של סייעת בגן פרטי ברחובות בשבוע שעבר חשף פרשת התעללות באחד הגנים הפרטיים המוכרים בעיר, שבו עובדות כבר שנים שתי סייעות קבועות לצד מנהלת הגן.
4 צפייה בגלריה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
הסימנים, הבכי והחבלות
(צילום המחשה: שאטרסטוק)
ביום חמישי מעצרה של הסייעת הוארך והגן נסגר מינהלית. השבוע היא שוחררה למעצר בית. א' (השם המלא שמור במערכת), האם שהובילה לחשיפת הפרשה, מספרת ל"ידיעות רחובות" על החשדות שהתעוררו אצלה חמישה ימים בלבד אחרי שהכניסה את בנה לגן ועל ההחלטה להצמיד אליו מכשיר הקלטה, שחיזק אצלה חד־משמעית את החששות שעלו אצלה לדבריה כבר ביום הראשון.

הסימנים: בכי, רעב וחבלות


א' הכניסה את בנה בן השנה וחודש לגן הפרטי אחרי המלצות רבות בפייסבוק ומאנשים שילדיהם היו בגן. הגן, שרוב הילדים בו בני תשעה חודשים עד שנתיים וחצי, זכה להמלצות רבות ו־א' אף ערכה לו בדיקות מקדימות וקיבלה תחושה חמה במיוחד ממנהלת המקום, שהילד בידיים טובות. "הדגל האדום הראשון היה שאמרו לי שההסתגלות היא בלי אמא", היא מספרת. לדבריה, נתנו לה נימוקים משכנעים מדוע עליה להשאיר את הילד להסתגלות בלעדיה לארבע שעות ולמרות שהילד בכה ביום הראשון והשני, בשלישי הוא כבר לא בכה.
"וכל הזמן הזה שולחים לי סרטונים, בכל חצי שעה, ואיזה יופי שהוא משחק עם חברים והנה הוא אוכל, את מרגישה שזה הגן המושלם לילד שלך", אומרת א' וממשיכה, "ביום הרביעי הוא נשאר יום שלם, כשאני מגיעה בשעה ארבע וחצי לקחת אותו אני מבחינה שהפנים שלו נפוחות, הוא חלש ובוער מחום. שאלתי מה קרה ולמה לא התקשרו אליי, הוא נראה כמו סמרטוט. המנהלת אמרה שהוא היה קצת חלש, לקחנו אותו הביתה והתפתחה לו מחלה, הוא נשאר בבית ארבעה ימים ואז אושפז בקפלן לשבוע שלם, בדיעבד זו הייתה הצלה שהוא הורחק מהגן לשבועיים", היא אומרת.
ב־1 בפברואר א' הודיעה למנהלת הגן שהילד חוזר לגן כי הוא כבר בריא. שוב בבוקר הייתה הסתגלות שכללה בכי, אך א' חשבה שמדובר בהסתגלות מחדש, ביום למחרת קרה אותו הדבר ובשני הימים הוא חזר הביתה ואכל בלי הפסקה. ביום הבא כשהוא הלך לגן, א' הגיעה לקחת אותו בסוף היום והבחינה בחבלה גדולה על ראשו, "אני מצלמת למנהלת ואומרת לה שאני רוצה לדעת מה קרה, והיא דואגת ואומרת שתשאל את הסייעות והיא לא יודעת איך זה קרה". א' ובעלה החליטו שמשהו לא מסתדר להם עם התנהגות המנהלת והם מחליטים להכניס את הילד ליום הבא בגן עם מקליט.
"אמרתי לעצמי, את חייבת את זה בשביל הבן שלך ובשביל השקט שלך, חייבת לדעת מה קורה בגן. שמתי אותו לעוד יום בסיוט הזה ושמתי לו מקליט". הילד הגיע ביום שני שעבר לגן מצויד במקליט חבוי ובסוף אותו היום, כשהוא הלך לישון, א' פתחה את המקליט ונחשפה לזוועה.
מה שמעת?
"קללות וצעקות, חבטות וחנק. הזעקתי את מטה המאבק בחצות, בבוקר הגעתי לתחנת משטרה עם התמונה של החבלה ועם המקליט והגשתי תלונה. החוקרים שמעו את מה ששמעו וכבר באותו יום הם קיבלו צו מבית המשפט לפשוט על הגן ולקחת מצלמות. בהמשך היום נעצרה אחת הסייעות, מה שהם ראו הספיק כדי לעצור אותה".


ההורים מתקשים להאמין


לדברי א', תגובות ההורים האחרים בגן היו מסויגות תחילה. "הם אמרו רגע, זה הסיפור הישן? עוד הפעם חזרנו לזה?", היא מספרת. התברר שאותו הגן בדיוק חווה טלטלה לפני שנה וחצי בלבד, כאשר סייעת שהגיעה לעבוד בו לתקופה קצרה סיפרה לאחת האמהות בגן שהייתה עדה להתעללות. התיק נסגר מחוסר ראיות והגן המשיך לפעול. "ההורים צריכים הוכחות בעיניים כדי להבין מה קרה, לא מספיק להם שיש עצורים. יש הורים ששמו שם ילד שני ושלישי, והם מסרבים להאמין שזה יכול להיות".
א', האם: "פתחתי את מכשיר ההקלטה ושמעתי קללות וצעקות, חבטות וחנק. הזעקתי את מטה המאבק בחצות, בבוקר הגעתי לתחנת משטרה עם התמונה של החבלה ועם המקליט והגשתי תלונה"
שתי אמהות שהגיעו עם א' לדיון קרסו כששמעו על המעשים של החשודה הראשית העצורה, טטיאנה צ'רדניצ'קו. מאז המקרה, לדברי א' בנה חווה עצבנות יתר שלא אופיינית לו, בכי רב בלילות וקשיים בשינה, אך השבוע חזר לאכול ולישון. "הוצאתי אותו בזמן", היא אומרת וקוראת לכל אמא לעשות בדק בית ולשים מקליט. "אם יש חשש והגננת מוחקת או מעיפה את המקליט כנראה שמתרחשות שם זוועות. צריך להפחיד את כל המפלצות האלה, שהן יידעו שיש פיקוח ושהאמהות פועלות גם עצמאית, וכרגע אנחנו הולכות להפיל כל גן, גם גן של שנים, יש לנו את הכוח להכניס אותן אחת־אחת לכלא".
ומה הלאה? מצאת לו כבר גן אחר?
"כרגע אני לא יכולה לדמיין שאכניס אותו שוב למסגרת, אך בבוא היום, כשזה יקרה, הוא ייכנס רק עם מכשיר הקלטה".

4 צפייה בגלריה
הסייעת החשודה בהתעללות
הסייעת החשודה בהתעללות
הסייעת החשודה בהתעללות
(רועי רובינשטיין)

מטה המאבק: מלווים את המשפחה


מטה המאבק למען הילדים הוקם בשנת 2020 ומטרתו לעורר מודעות בבחירת הגן ובהנגשת מידע במקרה של חשד להתעללות. המטה מלווה באופן צמוד משפחות שילדיהן חוו התעללות. אלונה דניאל, ממובילות המטה, אמרה ל"מיינט רחובות" השבוע: "למרות שיש חוק תקנות פיקוח, הורים לא בודקים ולא שואלים את השאלות הנכונות, וכך מוצאים את עצמם במסגרות פיראטיות".
לדבריה, בגן שבו נחשפה ההתעללות בשבוע שעבר, עבדה לפני שנה וחצי סייעת שחשפה מה קורה בפנים ושיתפה את אחת האמהות. "השיחה הזו מתועדת, היא סיפרה על האכלות בכוח וקשירת ילדים, הן כאילו עוטפות בטטרות, אבל בצורה כזו שילדים בני שנה ושנה וחצי לא צריכים להיות קשורים. היא אמרה שמתנהגים אליהם באלימות ודיווחה, האמא הגישה תלונה, תפסו מצלמות והתברר שיש מצלמה רק בסלון וכל המעשים הם לרוב בחדרי השינה. לבסוף התיק נסגר".
לאחר המקרה הותקנו מצלמות בכל חלקי הגן, ומסיבה זו הגן כעת סגור ויש מעצר. עצם הסגירה אומר שכנראה יש חשש לפגיעה מיידית בשלום הילדים - זה בדיוק מה שנכתב על הצו לסגירה".
"במקום להגיש תלונה, ההורים כותבים את זה בקבוצת וואטספ", אומרת אלונה דניאל ממטה המאבק למען הילדים, "הם יוצרים רעש ונותנים לצוות הזדמנות להיערך ולמחוק מצלמות, ואז התיק נסגר"
דניאל קוראת להורים להצטרף לדף הפייסבוק של מטה המאבק ולהקפיד על בחירת גן. "הילדים הם פעוטות חסרי ישע, אין להם שום דרך לספר לכם את זה, תבדקו מיד ואין שום אמצעי אחר חוץ ממכשיר הקלטה", היא אומרת. "הורים רבים חוששים להגיש תלונה. ואנחנו אומרים – הקלטת? בואו אלינו לייעוץ, כי איפה ההורים מסתבכים? במקום להגיש תלונה הם כותבים את זה בקבוצת ההורים, הם עושים הרבה רעש ונותנים לצוות הזדמנות להיערך ולמחוק מצלמות, כשהתיק נסגר הם נשארים עם תביעת דיבה. אנחנו מציעים לטפל בשקט, בדיסקרטיות, כמו א' שאמרה שהילד חולה וניגשה לתחנת המשטרה ואיפשרה לתפוס את מכשיר ה־DVR, ותודותינו למשטרת רחובות שהבינו שיש פה מקרה חמור והתייחסו אליו בהתאם".

4 צפייה בגלריה
צו הסגירה לגן
צו הסגירה לגן
צו הסגירה לגן
(מטה המאבק)

עורך דינה של החשודה, עו"ד חיים שרייבהנד מסר: "בית משפט אמר את דברו כשהחליט לשחררה למעצר בית כמעט ללא תנאים מגבילים. החלטה הנשענת על עמדת הפרקליטות שבחנה את התיק, וכנראה הגיעה לאותה מסקנה שהגעתי, שכתב אישום לא יוגש בהיותה במעצר ושכנראה המסוכנות שלה מאוד נמוכה, ושהמעשים שיוחסו לה רחוקים כאורך הגלות לעומת מה שהמשטרה חשפה. המשטרה טענה שמדובר בהתעללות חמורה והפרקליטות הגיעה למסקנה שמדובר באירועים ספורדיים, שכנראה יסתיימו בסוף עם הגשת כתב אישום על תקיפה קלה. אין חבלות וקשירות והשפלות וקשירות כמו שאמרו".
עוד ציין שיפעל לפתיחת הגן. "נשכנע את מנהל הפיקוח על הגנים שמדובר באירועים נקודתיים ובעובדת שאם כשלה, לא כל המערכת כשלה. הסייעת לקחה אחריות על המעשים שלה, כמה שאני חושב שזה לא תקין, אבל הם לא היו כאלה חמורים – היא לא שיקרה ולא טייחה ולא שיבשה מהלכי משפט".

קראו גם:

בדיון להארכת מעצרה של טטיאנה צ'רדניצ'נקו ביום חמישי שעבר, נציג המשטרה סיפר שהיחידה החוקרת הגיעה לגן ותפסה מכשיר DVR שמצלם את מה שמתרחש בגן, שם התגלתה מסכת התעללויות לא פשוטה. לדבריו בדו"ח הצפייה ניתן לראות חמישה עד שישה אירועים של קשירות הילדים, הלקאה, איומים והטחה. הנציג ציין כי יתכן שישנם סרטונים נוספים שהיחידה החוקרת אמורה לקבל ויתכן כי היקף האירועים רחב יותר. בדיון נאמר על ידי נציג המשטרה כי העובדות האחרות היו עדות להתעללות, ולדברי הסנגור של החשודה, היא ראתה את חמשת המקרים המצולמים והודתה בחלק מהם. בסיכום הדיון אמר סניגורה כי מדובר באישה מבוגרת, חולת לב, נתמכת ביטוח לאומי שעובדת בגן עבור 2,000 שקלים לחודש. וביקש את שחרורה למעצר בית.
השופט גיל גבאי אמר בסיכום הדיון כי חמשת המקרים היו כולם מתאריכים מצומצמים וכי הסרטונים מעלים התנהגות אלימה כלפי מספר ילדים על ידי החשודה. למעשה מדובר על סרטונים משלושה ימים בלבד, כאשר יתכן וההיקף יהיה רחב בהרבה מצפייה בסרטונים של שבועות אחורה והאריך את מעצרה בחמישה ימים. ביום שני השבוע בית המשפט נתן תוקף להסכמת הצדדים על מעצר בית, כאשר לחשודה מותר לצאת אך ורק לטיפולים רפואיים בליווי ופיקוח צד שלישי שמשמש גם כערב בתיק. נאסר עליה להתקרב לגן או ליצור קשר עם מי מהמעורבים בפרשה במשך שלושים יום וככל שתפר את התנאים תחזור למעצר.

4 צפייה בגלריה
הכה את הילד וקרע את בגדי האם
הכה את הילד וקרע את בגדי האם
סימנים מקדימים שצריכים להדליק נורה אדומה
(צילום אילוסטרציה: Shutterstock)

דגלים אדומים בגן ילדים


• אין מדיניות דלת פתוחה.
• לצוות יש הסבר לכל פציעה ומכה.
• שליחה אובססיבית של תמונות במהלך היום.
• צוות מתחלף תכופות או צוות קבוע שמורכב מבני משפחה.
• מוזיקה רועשת במהלך היום.
• גן שחובה לישון בו צהריים ואין גמישות בנושא.
• סעיפים של שמירת סודיות ואיסור הקלטות בחוזה.
• מידור הורים.