שכונת רחובות ההולנדית ידעה ימים שקטים יותר, אך בחודשים האחרונים תחושת הביטחון של התושבים הידרדרה משמעותית בעקבות מכת ונדליזם במרכז השכונה, פריצות לבתים וגניבות רכבים. כוח סיירים מקומי שהוקם בשנת 2010 ובכל פעם קם מחדש בגלים של פריצות הוקם לפני שבוע שוב, כשסיירים תושבי השכונה יוצאים בשעות המועדות לפריצות ומתריעים על דמויות חשודות, רכבים חשודים ובעיקר מייצרים הרתעה.
3 צפייה בגלריה
מכת פריצות ברחובות ההולנדית
מכת פריצות ברחובות ההולנדית
מכת פריצות ברחובות ההולנדית
(מצלמות פרטיות בשכונה)

חברי הסיירת חוששים להיחשף, אבל נחושים להמשיך את עבודתם, לאחר שהבינו לטענתם ש"אם אין אני לי מי לי". החודשים האחרונים לדבריהם לא הותירו להם ברירה והם לא יכולים לשבת לדבריהם בחיבוק ידיים. "מכת הפריצות הרצינית לאחרונה הייתה בעיקר בבתים הפרטיים", מספרת תושבת השכונה. "התחושה היא של פחד, הם מגיעים בשעה מאוחרת, כשכולם כבר ישנים, וברור להם שבשכונה כזו שקטה לא יסתובבו אנשים ברחובות וזו הממלכה שלהם בשעות האלה", היא אומרת.
"אנחנו בתחושות קשות, יש לנו בבית אזעקה אבל זה לא ממש מרגיע. קרה כאן כבר כמה פעמים שהצליחו לפרוץ לבתים שהייתה להם הגנה מקסימלית. יש ילדים בבית, זה מאוד מלחיץ אותם. שמענו כבר על מקרה אחד שפורצים נכנסו לבית שהייתה בו ילדה והיא התעוררה כשהפורץ בחדר מביט בה, כולנו יודעים איך זה נגמר בסיפור בנגב, אנחנו לא רוצים שדבר כזה חלילה יקרה גם אצלנו".

תושבים מבוהלים

הפייסבוק והוואטסאפ של השכונה מלאים בהודעות מבוהלות של אנשים שמספרים כיצד גנבו להם רכבים, פרצו לביתם או לבית שכניהם לאחרונה, והשכונה שנחשבת לאחת הטובות בעיר ובאיזור בכלל, לא שקטה.
"זה הכל ביחד – זה הוונדליזם, זאת העובדה שאין אכיפה, אלה הפריצות והגניבות של הרכבים, השכונה מרוחקת ויש מי שמבינים את החולשות שלה ובאים לפרוץ", אומר הלל, תושב נוסף מהשכונה.
ברחובות ההולנדית אין מצלמות עירוניות, לא בפארק ולא ברחבי השכונה. "זה נאמר לנו בצורה חד־משמעית, אין מצלמות ואין מי שיסתכל על מצלמות", אומר תושב השכונה. לדבריו יש צורך במצלמות גם להתרעה וגם עבור תפיסת הגנבים.
התושב הוציא מכתב יחד עם תושבי השכונה לקברניטי העירייה בדרישה להגביר את השמירה בשכונה ולהקים תחנת שיטור מקומית שתסייע לטפל בתופעת הפריצות. "זה בא בגלים, כל פעם יש גל של פריצות, שבוע שעבר היו חמש פריצות, למחרת גנבו אוטו ואז עוד אוטו", הוא מספר. "זה התחיל עם ילדה בת 11 שהתעוררה והפורץ נמצא אצלה בחדר והסתכל עליה", הוא מספר.
בעבר, הפורצים היו עושים שימוש בדרך מילוט מתחת לגשר שבקצה השכונה, אך דרך זו נחסמה בתקופת הקורונה עם אבנים והייתה רגיעה מסוימת לתושבים באותו האיזור, אבל הפריצות חזרו.
"יש המון נושאי נשקים בשכונה, יש הרבה יוצאי צבא, הם פשוט יוצאים בלילה לחפש גנבים", הוא מסביר ואומר שהאווירה מתוחה, "הדבר האחרון שאתה רוצה שיקרה זה שמישהו ירה באיזה ילד שעושה מעשה קונדס", הוא אומר ומוסיף שהוא לא יודע לשים את האצבע על סוג הפורצים שמגיעים לשכונה.

3 צפייה בגלריה
רחובות ההולנדית. "מצב הרוח של התושבים רע"
רחובות ההולנדית. "מצב הרוח של התושבים רע"
רחובות ההולנדית. "מצב הרוח של התושבים רע"
(קובי קואנקס)

איפה המשטרה?
התושבים טוענים כי נוכחות גבוהה של משטרה בשכונה שבה יש ריבוי פריצות, היא מחויבת המציאות. "אין נוכחות של משטרה כאן, עושים סיבוב מהסיירת העירונית פעם ביום אולי, אין נקודת שיטור, אין מצלמות", טוען התושב.
על מקרי הוונדליזם הוא מספר שזה התחיל עם נסיעה פרועה על אופניים בין הילדים, הוקמה סיירת הורים אך זה לא צלח. "אחר כך היה גל של גניבת מטפים מהבניינים, וזה הוביל לכך שאם אדם היה יורד בערב לטייל עם הכלב שלו היו מרססים אותו, טירוף מוחלט".

קראו גם:

לדבריו לחשבון הארנונה מצטרף חיוב נוסף של אגרת שמירה. "ב־50 אלף שקל היו יכולים לקחת סטודנט ממכללת פרס ולומר לו שהוא עובד כאן במשרה מלאה. הכסף הזה אמור לשמש למטרות אבטחה, או שתחזירו לנו את ה־50 שקלים האלה לחודשיים ואנחנו נדע מה לעשות איתם כדי להגביר את הביטחון".
ולמרות הכל הוא אופטימי. "נכון שיש המון מקום לשיפור התקשורת בקצב עשיית הדברים מצד העירייה, אבל מאז פנייתי הראשונה לעירייה ב־2019 במסגרת הקו הפתוח קרו מלא דברים חיוביים בשכונה, אני משוכנע שעכשיו כשנושא הביטחון, הוונדליזם והתחושות הקשות הוצף בפני העירייה, נקבל מענה מקצועי ומהיר. אנחנו מצפים לפתרון ומענה".

משמר השכונה

את משמר השכונה הקים דייגו דובוביץ', תושב השכונה מזה 13 שנים. לראשונה הוא עשה זאת בשנת 2010. שבע שנים הייתה שמירה ברצף, ומאז אחת לשנה או שנה וחצי למשך חודש או חודש וחצי. כשהפריצות והגניבות נמצאות במגמת עלייה, הוא מקים את הכוח מחדש. יש לו קבוצת וואטסאפ המונה מעל 200 תושבים, מהם 50 מתנדבים קבועים שיוצאים בין השעות 2:00 ו־5:00 בבוקר – כל יום.
היה גל של גניבת מטפים מהבניינים, וזה הוביל לכך שאם אדם היה יורד בערב לטייל עם הכלב שלו היו מרססים אותו, טירוף מוחלט
"כשמתחיל גל הפריצות אנחנו מתחילים ב־2:00 עד 5:00 או 5:30. בן אדם רגיל בשעות האלה ישן שינה עמוקה, החדרים בבתים הפרטיים נמצאים בקומות העליונות, הגנבים יודעים באילו בתים אין אזעקה, הם מרימים את התריס ואם אין סגירה של פין הם פותחים את הדלת בשנייה", הוא מסביר. בשבועיים האחרונים היו ארבע פריצות, "בחמישי האחרון הייתה פריצה שעה לפני השמירה, אם יהיו לנו מספיק מתנדבים נעשה עוד משמרות, אבל מצב הרוח של התושבים לא טוב, בקושי יש 50 מתנדבים".
לדבריו הפשיעה יורדת בוודאות כשיש שמירה. יש להם צ'קלקה כחולה שניתנה להם בעבר מהשיטור העירוני, ויש להם על הרכבים מגנטים עם הלוגו של קבוצת השמירה.

3 צפייה בגלריה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
יוצאים חמושים
(צילום המחשה: שאטרסטוק)

אם אתם רואים מכונית חשודה, אתם ניגשים?
"כל לילה אני מדווח למנהל השיטור העירוני ואומר מיהו השומר של הלילה, מנהל המשמרת מתקשר ואומרים 'זה המספר שלנו אם ראיתם משהו חשוד', ואנחנו לא רוצים לדבר עם הזרים, אנחנו כאן כדי להבריח ולהרתיע", הוא מספר.
היו מקרים שחשודים ברחו כשהתקרבתם?
"הרבה פעמים, קרו הרבה מקרים שקראנו לרכב של המשטרה והתחיל מרדף אחרי רכב גנוב. רק לפני שבוע הצלחנו למנוע פריצות אחרי גניבת רכב, הצלחנו להבריח אותם והם לא חזרו לגניבות נוספות באותו לילה". לדבריו יש מכה של גניבת רכבים עבור חלקי חילוף, "ואצלנו התחילו לגנוב רכבים בתקופה האחרונה. פעם היו גונבים לנו את לוחיות הרישוי מהרכבים בלילות", הוא מספר.
התושבים רוצים להיות חלק מחברת שמירה או לתמוך באחת כזאת, אך מאחר שהם משלמים עבור אגרת שמירה, הם דורשים שההרתעה תגיע דווקא מהעירייה. "אנשים אומרים למה אני צריך לשלם אגרת שמירה וגם לשמירה פרטית? אנחנו גם לא יכולים לשים שערים, אנחנו לא קיבוץ ולא מושב, אי־אפשר לסגור את השכונה".
מעיריית רחובות נמסר בתגובה: "השיטור העירוני ברחובות מקיים סיורים באופן קבוע בשכונת רחובות ההולנדית ובכל רחבי העיר. גם ניידות הביטחון העירוניות מקיימות סיורים באופן קבוע בשכונה. חשוב לציין כי נושא פריצות לבתים נמצא בתחום סמכותה של משטרת ישראל".
ממשטרת ישראל טרם נמסרה תגובה.