שבוע אחרי שפורסמו נתוני הלמ"ס שהציבו את רחובות במקום טוב למעלה מבחינת איכות החיים, מתקוממים תושבים ופעילים חברתיים על כך שהדבר לא ממש משקף את המציאות בחלק מהשכונות, ורבים מהם מלינים על מצב התשתיות והניקיון בשכונות הוותיקות בעיר.
לפי מדד איכות החיים, רחובות נמצאת בקבוצת הערים עם ציון כולל גבוה במדדי איכות חיים. מתוך 48 המדדים הזמינים עבור רחובות, ב־37 מדדים מצבה טוב יותר מהממוצע הארצי, ורק ב־11 מדדים מצבה פחות טוב מהממוצע הארצי. מצבה של רחובות היה טוב במיוחד לעומת הממוצע הארצי במדדים הבאים: תמותת תינוקות, תחושת אפליה, ההכנסה החציונית מעבודה של משק בית, שביעות רצון מהניקיון באיזור המגורים, אחוז המועסקים המרוצים מההכנסה ואמון במערכת הבריאות.
מצבה של רחובות היה פחות טוב מהממוצע הארצי במדדים הבאים: שביעות רצון מתחבורה ציבורית, איכות מי השתייה, שביעות רצון מזמן ההגעה לעבודה, ולמרות מה שמצוין לגבי בריאות – ברחובות יותר נשים בממוצע סובלות מסרטן מאשר בשאר האוכלוסייה.
אלה, כאמור, הנתונים היבשים. אבל מה המצב בשכונות הוותיקות של רחובות? זו המציאות שלהם:
שכונת אושיות
אחת השכונות הוותיקות והמוזנחות בעיר היא אושיות, בה מתוכנן פרויקט פינוי-בינוי אך כדרכם של פרויקטים כאלו – הוא ייקח לא מעט שנים ובינתיים במקום חיים התושבים. במרכז השכונה מבנה נטוש ומגודר שתושבים מתלוננים עליו כבר שנים, ערימות לכלוך שמוצאות לא בימי פינוי, בעיה עם פחי אשפה, מדרכות ישנות ותשתיות של לפני כמה עשורים.
תושבי שכונות ישנות כמו אושיות טוענים שההזנחה ניכרת בעיקר בשכונות הוותיקות בעיר. "משקיעים בשכונות החדשות אבל שאר העיר נראית כמו עזה", אומר השבוע יבגני דולגופיאט. לדבריו הוא נלחם שנים על נושא הניקיון בשכונה שלו ואם הייתה תקופה קצרה בה ניכר שיפור, המצב חזר לקדמותו. "את אף אחד בעיר הזו לא מעניין נושא הניקיון", הוא אומר, "בהיעדר אכיפה ופיקוח תושבים עושים מה שבא להם. ברחוב הרצל בעיקר, בשכונת אושיות ובשעריים, זו שנה של בחירות מוניציפליות אבל נראה שלראש העיר כבר לא אכפת מהניקיון".
מרכז העיר
התלונות העיקריות של התושבים מגיעות ממרכז העיר, לאורך רחוב הרצל וברחובות הצמודים החל משעריים ועד לצפון העיר. בורות בכבישים אחרי הגשם, מדרכות שעולות, צואת כלבים רבה, גרוטאות, חניוני חול גדולים ומוזנחים עם לכלוך רב וחולדות הם רק חלק מתלונות התושבים.
בעבר היו תלונות רבות על מיחזוריות הבגדים וכשאלו הוצאו מהמרחב הציבורי לאזורים פחות מרכזיים הבעיה נפתרה. אחת הנקודות המוזנחות באזור מרכז העיר סובבת את אזור הספרייה העירונית, שם חניונים גדולים שהופכים לשלוליות בוץ, לכלוך, עמודים שבורים ושורשי עצים שיוצאים מתוך המדרכה והופכים למפגע. גם אזור השוק העירוני שעוד נמצא בבנייה מתמשכת שנראית כרגע תקועה, מוזנח ומלא לכלוך ופסולת.
דרך יבנה
אמנם העירייה יצאה בהודעה שיחלו עבודות התשתית בדרך יבנה (שכבר נמשכות למעלה משנה וחצי) אך התושבים גם השבוע נשמעו קטני אמונה.
"שוב מתחיל הסיוט שלנו, ובוא נראה איך הוא ייגמר הפעם", אמר השבוע יאיר, תושב האזור שכבר מאס בעבודות הבלתי נגמרות ברחוב. דרך יבנה אמור לעבור מתיחת פנים, אך בשנה האחרונה התושבים שנוסעים על דרך עירונית משובשת במיוחד אומרים שכבר היה עדיף שישאירו את המצב כמו שהיה.
קריית משה
שכונת קריית משה סובלת מהזנחה קשה של שנים רבות, מתוכנן בה פרויקט בינוי פינוי-בינוי הגדול בארץ, אך גם תהליך זה אורך שנים רבות והוא נמצא בהתהוות כבר עשור, בינתיים התושבים דורשים שהתשתיות בשכונה יטופלו כדי שיוכלו לחיות חיים סבירים.
בשנים האחרונות היו בשכונה בעיקר תלונות על הצפות, חוסר תאורה, ערימות זבל ברחובות ומחסור בתשתית בסיסית לקיום אורח חיים בשכונה שנחשבת יחסית מנותקת מהעיר.
כפר גבירול
שכונת כפר גבירול היא בין הוותיקות בעיר, וכיום היא חצויה לשניים – חלק אחד ותיק ומוזנח וחלק חדש ומטופח בו פרויקטים חדשים של בנייה.
"אנשים באו ומכרו שטחים, לא חשבו על איך תיראה השכונה אחרי כן", מספרת אסתר, תושבת ותיקה בשכונה. "אז מכרו ובנו לנו את המפלצות האלה, אבל אנחנו נשארנו עם השכונה הישנה, שיש בה אנשים טובים וכולם כמו משפחה, אבל אין השקעה בדברים בסיסיים, ממש רואים חצי שכונה ישנה ומוזנחת וחצי חדשה ונוצצת".
חצרות המושבה
למרות שמדובר על אחת השכונות החדשות בעיר, היא סובלת במיוחד מבעיות תשתית.
לקח זמן רב עד שהוקם פארק, היו לא מעט בעיות הצפה, במיוחד בכניסה לגני הילדים בשכונה, ישנן בטונדות פזורות ברחוב, פסולת בניה, מחסור במעברי חציה, ברזלים שיוצאים מהמדרכות ועוד.
דבר התושבים: "תדאגו לניקיון"
ליבי, שגרה בצפון העיר, מספרת שהגיעה לעיר בשנת 2015 אחרי שנים רבות שגרה בבאר שבע עם שני ילדים וכלב. "אני מרגישה שמאז זה רק הלך והידרדר", היא אומרת השבוע ל"מיינט רחובות". "הגעתי מבאר שבע, שם שילמתי ארנונה הרבה יותר נמוכה מרחובות, והמצב שם היה באותה רמה, וגרתי בשכונה שנחשבת גרועה. כאן אני גרה בשכונה ממש טובה ומשלמת הרבה ארנונה, אני מרוצה מהאוכלוסייה אבל יש זבל ברחובות, אין מספיק פחי אשפה ולא מנקים מספיק, יש רק יום אחד לפינוי גזם וגרוטאות ואין פיקוח לא על צואת כלבים, ולא על פינוי בימי פינוי".
לדבריה קיים מוקד וואטסאפ אך פעמים רבות כאשר פתחה קריאה זו נסגרה ללא מענה או טיפול, "יש לנו פקקים נוראיים כי מאשרים עוד ועוד בנייה על תשתיות שלא מיועדות לזה, ויש את תופעת נחל הנשיא הראשון פינת הרצל, ברגע שיש קצת גשמים הכל מוצף ואין דרך לעבור בלי מגפי גומי".
למה היית מצפה?
"להוסיף מנקים או ימי ניקיון, להוסיף פחים, לשלוח פקחים, לטפל בתשתיות ובבעיות הניקוז. אני יודעת שגם שכונות אחרות מתלוננות, מבקשות שתהיה תמורה לארנונה, שיפיקו פחות מופעים אבל שידאגו לדבר הבסיסי ביותר בעיר – ניקיון".
"תגבירו אכיפה"
אורלי, תושבת מרכז העיר ואם לשניים, טוענת כי ישנה בעיה קשה של צואת כלבים, בעיות פינוי גזם ותשתיות ברמה נמוכה. "לצערי, שכנים מפנים גזם שלא בימי ראשון לפני יום פינוי, דווקא על מדרכה ולא על הכביש ואי־אפשר לעבור. לעתים קרובות אנחנו פותחים קריאה במוקד, זה יכול להיות על מכסה פח מוטמן שנופל, ביוב עירוני שמציף לנו את הכניסה לבניין, ואלה בעיות שחוזרות על עצמן".
קראו גם:
עוד היא מוסיפה כי בעיית הביוב תמיד מתחילה בתלונה לעירייה שטוענת שמדובר בשטח פרטי, עד שהיא מתבררת כשטח עירוני, אבל במשך כמה ימים התושבים סובלים מהריחות הקשים של הביוב. "וזה חוזר על עצמו כל הזמן. איך אנו נמצאים במדד במקום השני באיכות החיים? אם לא מצליחים לאכוף? תשימו מצלמות רחוב, זה יעזור לנהיגה פרועה, לפורצים שיש פה לא מעט ולצואת הכלבים. ועוד לא דיברנו על זה שאין כאן חניה".
דרוש מענה
קייסי חזי, ממובילי מחאת הזבל בעבר ותושבת מרכז העיר, טוענת השבוע כי התייאשה מהמצב. "הכל כל כך מכוער ומלוכלך, בכל שנה מתגאים בסקרים האלה ובכוכבי היופי, אבל בתכל'ס בשטח לא עושים כלום".
הפעיל החברתי ניב שגיא, שפעיל בכל השכונות בעיר: "אוכלוסייה איכותיות אין פירושה עבודת מוקד איכותית, אני עדיין מחכה לפעמים שבועות למענה לפניות פשוטות, זה לא מחפה על ההתנהלות הבעייתית בנושא דרך יבנה - מספיק לפתוח את הרשת כדי לראות מה כותבים התושבים", הוא אומר. "כשנוח אנחנו אוכלוסייה איכותית, כשפחות נוח עובדים לועגים כאן בגלוי לתושבים ברשתות החברתיות, משתלחים בהם וקוראים להם בכיינים".
תגובת עיריית רחובות
"נתוני הלמ"ס שמציבים את רחובות בראש רשימת הערים בישראל בפרמטר של איכות חיים מבוססים על נתונים אובייקטיביים ועל סקר בקרב תושבים. המדדים שהוזכרו הינם חלק מ48 מדדים שנבדקו, ב- 37 מתוכם רחובות קיבלה ציונים גבוהים יותר מהממוצע הארצי. העובדה שרחובות היא בין הערים המובילות בישראל היא תוצאה של מדיניות עירונית מתמשכת, אשר מקדמת את השירותים לתושבים בכל תחומי החיים בראש סדר העדיפויות שלה. הכל קשור בדרך זו או אחרת להחלטות ולמדיניות העירייה ולראייה - הביקוש העצום למגורים בעיר ושביעות הרצון של תושביה הבאה לידי ביטוי גם בהישגי מערכת החינוך, פיתוח שטחים ציבוריים, חידוש תשתיות ועוד.
"נכון שיש עוד מה לשפר כדי להגיע למקום הראשון, אך לא ניתן להתעלם מכך שהתוצאות ניכרות בעיר. כל תנופת הפיתוח העצומה בעיר אינה פוסחת על השכונות הוותיקות, ופרויקטים של התחדשות עירונית קורמות עור וגידים בשכונות במקביל, ושיאם בפרויקט הדגל של ההתחדשות העירונית בקרית משה שכבר יצא לדרך, ובסופו רחובות כולה תעבור מהפך תשתיתי ותחבורתי. גם דרך יבנה ורח' טשרניחובסקי עוברים כעת מהפך במסגרת העבודות במקום, ואנו ממליצים להתאזר בסבלנות עד לסיומן. צר לנו כי ישנם גורמים פוליטיים שעינם צרה גם כאשר העיר זוכה בהישגים על מצוינות".