רק לפני שבוע נאם ראש הממשלה בנימין נתניהו באו"ם, בנאום שבו ניסה להרתיע את הממשל האיראני, אבל הדגיש שמדינת ישראל רואה את האזרחים האיראנים כחברים ושואפת לחזור למצב של שיתוף פעולה בין העמים.
מבחינת שילה מוסאי, הוא לא חידש דבר. כבר שנים היא אומרת שיום יבוא וישראל תחזור לקיים קשרי ידידות ושיתוף פעולה כלכלי עם איראן. בתור מישהי שגדלה בטהרן היא מלמדת את השפה הפרסית כדי להתכונן ליום הזה, וכעת מביאה את הבשורה הפרסית גם לרחובות.
שילה נולדה בטהרן כאשר בין ישראל ואיראן היה שיתוף פעולה משגשג, לפני המהפכה הדתית-מוסלמית הגדולה שהתרחשה באיראן ב-1979, שבה עלה שלטון מוסלמי נוקשה.
"נולדתי למשפחה מבוססת מאוד וציונית, ולא הייתה בעיה להצהיר על כך, כל קיץ היינו מגיעים לישראל לביקורים. אבא שלי היה חלוץ ולחם במלחמות ישראל, והוא בנה את ביתו באיראן, היכן שמשפחתו הייתה אלפי שנים" היא מספרת.
"בשנות ילדותי אני זוכרת שהמצב היה טוב, אבל בשנים האחרונות בטהרן סבלנו מהטרדות והצקות רבות, עד למצב מסכן חיים" אומרת שילה. רוב הקהילה היהודית עזבה את איראן לפני או במהלך המהפכה, אבל משפחתה של שילה הייתה מהמעטות שניסו להישאר.
"לעקור את שורשי המשפחה העמוקים מאיראן לא היה קל. ההורים שלי חשבו שהמשטר המוסלמי באיראן לא יחזיק מעמד, אבל כשהגענו למצבים מסכני חיים אבא שלי אמר 'עד כאן', והחליט שאנחנו חייבם לעזוב", היא מסבירה.
היה קשה להוציא דרכונים באותה תקופה, ולכן קודם יצאו מטהרן הבנות ורק לאחר מכן ההורים, והן החלו לבסס את מעמד המשפחה בישראל. אחת מהשכנות של המשפחה בישראל הייתה לא אחרת מהזרמת ריטה, והיא גם זו שכיוונה את שילה להתחיל וללמד פרסית.
"ריטה סיפרה לי על מקום שבו מלמדים שפות, ובדיוק חיפשו שם מישהי שתלמד פרסית. באיראן לימדתי אנגלית לתקופה קצרה, אז היה לי מעט ניסיון בתחום והתחלתי ללמד פרסית".
שילה הרגישה שבזכות לימוד הפרסית היא נשארת מחוברת למורשת שלה ולא מתנתקת מטהרן, ולקחה את העברת המורשת כפרויקט. היא החלה ללמד פרסית באוניברסיטת בן גוריון ובאוניברסיטת חיפה, ואף כתבה מאמרים בעיתונים שונים.
שילה עוקבת אחרי השינוי ביחסי העולם עם איראן, ובטוחה שבבוא היום השפה הפרסית תשרת את הישראלים. "כדאי עכשיו ללמוד את השפה ולהרוויח מאוחר יותר ביחסים עם איראן, כי לשם הדברים הולכים כיום".
בקרוב יפתחו במכללה העירונית ברחובות שני קורסים של השפה הפרסית בהדרכתה. "יש שתי כיתות, אחת היא פרסית למתחילים, שבה לומדים הכול מאפס. הקורס השני הוא של פרסית מהבית, כי הסתבר שיש אוכלוסייה גדולה שלמדה את השפה ורוצה לשמר אותה".
אבל מסתבר שלא פרסית היא שפה מבוקשת ללמידה. אודי קדם, מנהל הקתדרה העממית, מספר שלפני שנתיים נפתחו קורסים ליהדות עיראקית וסינית, ומאז נפתחו קורסים לפולנית ולפרסית, בנוסף לערבית, גרמנית, אנגלית, צרפתית, ספרדית, יוונית, רוסית ויידיש, אשר מועברים גם הם במכללה העירונית רחובות, במרכז העיר, לאורך השנה, ופרטים אודותיהם ניתן למצוא באתר החברה העירונית רחובות וכן במשרדי הקתדרה.