לפני כשנה יצאה עיריית רחובות בהצהרה חגיגית כי גן הפלסטיק ברחוב בר שאול במרכז העיר עומד בפני שיפוץ שנדרש בו כבר עשרות שנים. הגן המרכזי משמש משפחות רבות ביומיום ובשבתות, והפארק שבו משמש בעלי כלבים רבים מהאיזור לטיולים ומשחקים במהלך היום.
קראו גם:
במסגרת התוכניות ושיתוף הציבור ביקשו התושבים להקים גינת כלבים בגן, דבר שמתבקש עבור מעל למאה בעלי כלבים מהאיזור. בשרטוטי הגן נראה כי הגינה עתידה לקום, והעירייה אף החלה בעבודות הגידור עבורה, אך לפתע אלה הופסקו והגידור הוסר.
"לפני שהתחילו לשפץ את גן הפלסטיק, יניב מרקוביץ' עשה שיחת זום לכל תושבי האיזור ועלו כל מיני דעות בעד ונגד", אומרת נעמי טרגן־חומסקי, תושבת השכונה ואחת מיוזמות העצומה למען הקמת גינת הכלבים. "בשרטוט שהציגו לנו היתה גינת כלבים. היו המון קולות בעד לעומת הנגד, ולפי מה שידענו היתה אמורה להיבנות גינת כלבים והתחילו לגדר אותה, אבל שבוע אחרי פירקו אותה".
איילה צדוק־שגב, תושבת נוספת שחיכתה לגינת הכלבים, מספרת שהיתה התרגשות גדולה בקרב בעלי הכלבים תושבי השכונה. "בלי להגיד כלום ביטלו אותה. אנשים פנו ליניב השבוע כדי להבין אם זה נכון וכולנו קיבלנו את אותה התשובה, שהגינה בוטלה עקב התנגדות נחרצת של רוב תושבי הרחוב".
כמה זה רוב?
נעמי ואיילה פתחו עצומה ומעל למאה תושבים מאיזור גן הפלסטיק, בעלי כלבים שגרים בסמוך, חתמו עליה בדרישה להחזיר את גינת הכלבים על פי התוכניות המקוריות.
בדומה למאבק שהתרחש על גינת הכלבים ברחוב גורדון, שאף הגיע לבית המשפט, לא ברור לתושבים שמעוניינים בגינה מי הם אותם תושבים המתנגדים לה, מה מספרם ומהי ההצדקה להעדיף את טענתם על פני טענתם של בעלי הכלבים באיזור.
"זו לא העצומה הראשונה, וגם מי הם אותם רוב של תושבים? למיטב ידיעתנו ביקשו להציף את העירייה בפניות באיזור, אבל יש מידע על מי הם אותם האנשים?", תוהה טרגן־חומסקי.
לדבריהן, לא הציגו להן אסמכתאות לגבי מספר התושבים שדרשו להסיר את הגינה, וכך המילה "רוב" פשוט נזרקת לחלל האוויר בלי סימוכין.
"כתבתי ליניב שאני מבינה שהקמת הגינה מעוררת התנגדות, אבל גם לחלופה אחרת תהיה התנגדות", אומרת טרגן־חומסקי על תשובתו של מרקוביץ', לפיה העירייה תבחן חלופה אחרת. "תמיד יהיו מתנגדים וצריך למצוא לזה פתרון. הרי אם התחילו לבנות, כבר הזמינו את הציוד, כמו גדר, מתקנים לכלבים ומזרקות שתייה מותאמות לכלבים".
לדבריה, אין חלופה הולמת באיזור. "יש לנו כלבים מאוד אנרגטיים שחייבים לפרוק אנרגיה. עד היום היינו אחראים וחיכינו עד השעות שהילדים היו עוזבים את גן הפלסטיק כדי לשחרר אותם, והיו ימים שהגיעו פקחים והעירו לנו והיו מקרים שהם הבינו לליבנו ופטרו אותנו באזהרה", אומרת נעמי. "אם יהיה שטח מוגדר ומגודר, נוכל להגיע בשעות מוקדמות יותר, לשחרר את הכלבים, ואם החשש של חלק מהתושבים הוא שיהיה רעש בשעות מאוחרות, אנחנו נקדים, כי היום הבחירה שלנו להגיע בלילה היא רק כי אין לנו גינת כלבים ולא להיפך".
מוכנים לפשרות
"הקמת גינת כלבים היא לטובת התושבים", אומרת צדוק־שגב. "הכלבים יוכלו לפרוק אנרגיות בשעות מוקדמות, כשריק מילדים, ואפשר לנעול אותה בלילות. גם מבחינת לכלוך יהיה מסודר יותר, כי יהיה להם איזור סגור שבו הם ישהו".
אולי מדובר בתושבים שגרים בצמוד לגינה?
"זה לא צמוד לשום בניין. המיקום של הגינה היה מיועד להיות בפינה של גן הפלסטיק, והתלונות לא יעלימו את הכלבים. הם עדיין יבואו. זה לא ינטרל את הרעש, אלא רק יגביל את הזמנים שלנו ולאו דווקא לטובת התושבים באיזור".
"התלונות לא יעלימו את הכלבים. הם עדיין יבואו. זה לא ינטרל את הרעש, אלא רק יגביל את הזמנים שלנו ולאו דווקא לטובת התושבים באיזור"
לדברי השתיים, כיום אין ממש פתרון לבעלי הכלבים, ובדומה למקרה ברחוב גורדון, גם כאן לא מסתכלים על הצרכים של תושבי העיר בעלי הכלבים.
"אני הולכת לפעמים לרחוב פלדי, שם יש גינה קטנה וצרה שלא נותנת מענה מספק. ממש חיכיתי שתהיה גינת כלבים מדהימה כאן ליד הבית", אומרת צדוק־שגב.
לדבריהן, מעל מאה מבעלי הכלבים תושבי האיזור כבר חתמו על העצומה, וישנם עוד רבים שלא נמצאים בקבוצות הוואטסאפ השכונתיות וגם הם בעלי כלבים שמשתמשים בגן הפלסטיק. כעת הם שוקלים את צעדי המחאה שלהם להמשך, בדרישה לפתוח בכל זאת את גינת הכלבים ולספק פתרונות שיניחו את דעת שני הצדדים.
מעיריית רחובות נמסר בתגובה: "עיריית רחובות עושה מאמצים רבים כדי להתאים את המרחב הציבורי לכלל התושבים, תוך הקפדה על איזון בין בקשות התושבים לשמירה על איכות החיים בעיר. במקרה הנוכחי, עוד בטרם החלו העבודות בגן הפלסטיק, קיימה העירייה מפגש שיתוף ציבור עם תושבי האיזור. בתום המפגש הדעות היו חלוקות בנושא גינת הכלבים. בשבועות האחרונים הגיעו לעירייה מאות תלונות על הקמת גינת הכלבים בגן ועל קרבתה לאיזור המגורים של הדיירים בסביבה. בעקבות התלונות הוחלט לבטל את הקמת הגינה. נדגיש כי רק בשנה האחרונה הקימה העירייה חמישה מתחמי כלבים במיקומים שונים ברחבי העיר ועשתה זאת תוך שמירה על איכות חייהם של תושבי האיזור".
כלבים במספרים
8,895 כלבים רשומים ברחובות
13 גינות כלבים בעיר
650 כלבים בממוצע לכל גינה
עוד חדשות רחובות