אחד הנושאים שהעסיקו את תושבי רחובות בשנים האחרונות היה נושא חזות וניקיון העיר. 'מחאת הזבל' הפכה לאחד הנושאים הבוערים בבחירות המקומיות, ולאחר הבחירות הנושא קיבל עדיפות עירונית עליונה כאשר חבר המועצה יניב מרקוביץ' מונה למחזיק תיק חזות העיר.
תוכנית חזות העיר יצאה מיד לפועל, ובשנה האחרונה נעשו שיפורים ושינויים רבים בעיר: עד סוף 2019 צפויים להיות בה כ־50 פחים מוטמנים חדשים, שתי ניידות שטיפה בקיטור, וכן הוספו שש משאיות אשפה ושני כלים כבדים למערך הכלים הקיימים. כמו כן, שתי משאיות מנוף נוספות יתגברו את מערך איסוף הגזם והפסולת המוצקה.
שינויים נוספים שנערכו: תוספת של תשעה מיליון שקלים מתקציב העירייה לתחום חזות העיר, קיום כנס שיתוף ציבור והכנת תוכנית אסטרטגית ובה תוכניות לבנייה ירוקה, חיסכון באנרגיה, תחבורה בת־קיימא, נטיעות עצים, תוכניות חינוך לבתי הספר, ותוכנית הסברה ושיווק בנושא ניקיון.
למרות שמדובר בתיק מורכב, מרקוביץ', ביקש אותו. לדבריו, הוא ביקש אותו "בגלל ולא למרות".
"בעיניי יש שני נושאים חשובים בעיר: חינוך, כי מערכת חינוך חזקה היא כרטיס הביקור של העיר, והנושא השני הוא חזות העיר", אומר מרקוביץ'. "אלה נושאים שפוגשים הכי הרבה את התושב. הרגשתי מיצוי ברשת 'חוויות' וביקשתי מההתחלה לקחת את התפקיד הזה, כי האמנתי שכמו שרחובות התקדמה בהרבה תחומים אחרים, רחובות יכולה להגיע להישגים חדשים הרבה יותר טובים".
אתה מקבל פידבקים מתושבים?
"לשמחתי המון. בדיוק עשינו פרויקט גדול בדרך בגין, שהיה שם נורא ואיום. הלכתי שם לרוץ. פעמיים עצרו אותי תושבות ואמרו: 'וואו, תודה על מה שאתה עושה בשבילנו', ומבחינתי זה הפידבק הכי טוב שאני יכול לקבל. קיבלתי תיק מורכב, עם הרבה בעיות, המבקרים שלי חושבים שזה משהו שאפשר לפתוח סטופר והכל יתהפך מחר בבוקר. הם לא מבינים שזה דורש שינוי תפיסת עולם ומכרזים חדשים וזה לא זבנג וסיימתי".
לדבריו, הוא משתדל שהטיפול בנושא חזות העיר יתבצע בכל השכונות, פעם בישנות ופעם בחדשות. "עכשיו אנחנו מתחילים לשפץ גינה בקריית משה שלא נגעו בה 30 שנה, פעם ישן ופעם חדש, וכl נגיע לכולם".
ממה אתה נהנה בתפקיד החדש?
"משהו שמחמם לי את הלב זה לראות שיש פה המון תושבים אכפתיים שמתנדבים. בתוכנית נאמני ניקיון שיוצאת לדרך ממש אחרי סוכות, עוד לפני שפרסמנו אותה רשמית יש כבר מאות תושבים שביקשו לקחת חלק ולהצטרף, ואתה רואה שיש יותר ויותר אנשים שאכפת להם. יש הרבה עבודה והצוותים רתומים. כל יוזמה שאני מגיע איתה לראש העירייה ולמנכ"ל העירייה אני מקבל גיבוי מלא ואני עובד איתם בתיאום מלא. זה נושא שאי־אפשר להתעלם ממנו וזה בסדר שיש ביקורת, והחוכמה היא לא להילחם בה אלא לראות איך אנחנו משתפרים, ואני מקווה שזה גם ימשיך ככה".
איפה אתה רואה קושי גדול בתחום הניקיון וחזות העיר?
"יש שני אתגרים של חזות העיר וזה הנושא של הרחוב הראשי והשוק העירוני. בעוד שרחובות עשתה קפיצה עם הנראות ועם עשרות מבני ציבור חדשים, רחוב הרצל נשאר מאחור. זה ניכר בחנויות שלא מושכרות, ואין תחושה של רחוב ראשי של עיר שמתיימרת להיות בירת השפלה. רחוב הרצל הוא אתגר לשנה הקרובה, לראות איך הופכים אותו ליותר נעים ומזמין לתושביo. והנושא השני הוא השוק העירוני שעומד כרגע כאבן שאין לה הופכין ואני מקווה שנצליח לפתור אותו".