פסטיבל הפסלים החיים הבינלאומי שנערך מדי שנה ברחובות יהיה השנה גדול מתמיד. כך מבטיחים בעיריית רחובות, והסיבה: עשור לפסטיבל שכבר הפך למותג רחובותי. מי היה מאמין שכאשר הועלה לראשונה רעיון הפסטיבל, קונספט ה-'פסלים החיים' היה האחרון שחשבו עליו?
מאחורי הפסטיבל עומד מזה עשר שנים המפיק ג'קי בכר, וכעת הוא חושף שרעיון הפסטיבל נוצר רק לאחר שנבחנו הרבה רעיונות אחרים.
"התחלתי להפיק וליזום קונספטים לפסטיבלים בשנת 1996", מספר בכר. "הפסטיבל הגדול הראשון שלי היה עם העיר בת ים, שם מיסדנו את הפסטיבל הבינלאומי לתיאטרון רחוב, ב-2006 רציתי לגוון, ועברתי לתחום בימוי האירועים. אחרי ארבע שנים במהלכן פיתחתי געגועים לפסטיבלים, הוזמנתי ע"י עיריית רחובות בכדי לשמש מנהל אומנותי לחגיגות ה-120 לעיר. במסגרת החגיגות הצעתי לייסד פסטיבל שיהפוך לעוגן תרבותי של העיר".
איך הגעתם לרעיון הפסלים החיים?
"חשבנו על מספר קונספטים, ואז השותף שלי, ערן פישר, הציע את הרעיון הזה. והאמת? הייתי בהתחלה סקפטי מאוד. חשבתי שצריך קונספט סולידי יותר שיתאים לכלל האוכלוסייה בעיר רחובות. הערכתי שראש העירייה, רחמים מלול, לא ייבחר בכך, ולכן הצגנו אותו אחרון".
הופתעתם?
"מאוד. בסיום הצגת הרעיון לפסטיבל פסלים חיים, ראש העיר הסתכל עליי, ואמר: 'אני אדם דתי, לא תעשה לך כל פסל..'. הייתי בטוח שכאן זה מסתיים, אבל אז הוא המשיך לחשוב ופתאום אמר: 'אני הולך על זה'. זו הייתה החלטה אסטרטגית כראש עיר, הוא ראה את העיר שנים קדימה, ואיך זה ימתג את העיר, רגע מכונן, וכן הוא צדק, הקהל הרחב התאהב בפסטיבל מיומו הראשון ומצביע על כך ברגליים מהשנה הראשונה".
היום ברור שהפסטיבל הוא הצלחה, אבל בשנה הראשונה החששות היו רבים. "ביום הראשון של הפסטיבל הראשון, בשנת 2010 הוא נקבע לשעה 18:00, ואני זוכר אותי ואת יוספה חליבה, שכיהנה אז כמנכ"ל החברה העירונית רחובות, עומדים ברחוב יעקב בשעה 17:30, והרחוב שומם אין נפש חיה. הסתכלנו אחד על השני בדאגה ובחשש, אבל אמרתי ליוספה בואי נחכה עוד רבע שעה ואז נחליט אם להילחץ או לא. ואכן, רבע שעה לאחר מכן כבר אי אפשר היה לזוז ברחוב".
מה מצפה לנו בפסטיבל העשור ובמה הוא שונה מהראשון?
"פסטיבל העשור צפוי להיות מדהים והרמה האומנותית שלו היא פי 10 מהפסטיבל הראשון, חשוב לציין כי גם הפסטיבל הראשון היה ברמה בינלאומית ומאוד מיוחד, וזו הסיבה שמההתחלה הפסטיבל הפך לאבן שואבת".
בשנה שעברה היה עמוס מאוד, איך תתמודדו עם זה השנה?
"הפסטיבל התפתח מהר מאוד יחסית לפסטיבלים בארץ, ועשה קפיצות גדילה גדולות מאוד משנה לשנה גם בתוכן ובעיקר מבחינת קהל. לאורך השנים עשינו ניסיונות שונים של הרחבת השטח. השנה הרחבנו באופן משמעותי את שטח הפסטיבל. מבחינת מזג האוויר, הבחירה הייתה מושכלת, כמדי שנה אנו רוצים שהפסטיבל יהיה האירוע שפותח את הקיץ, ותחילת יולי זה הזמן לכך אך אנו מוצאים פתרונות בכל זאת מביאים מאווררים גדולים, הרחוב מאוד מוצל, ומרבית שעות הפסטיבל הן בשעות שהשמש כבר שקעה".
מי שהפסטיבל הוא הבייבי האישי שלו הוא ראש העירייה, רחמים מלול: "כבר 10 שנים שאנו מציגים ברחובות אמנות בינלאומית חווייתית שמרתקת צופים בכל גיל, ופועלת על כל החושים. אני שמח שחיבקנו את הקונספט בשתי ידיים, מדהים לראות איפה היינו לפני עשר שנים ואיפה הפסטיבל כיום - עם 120,000 מבקרים מכל רחבי הארץ. מגוון הפסלים מדבר לכל אחד, ואנחנו מארחים אמנים מכל רחבי העולם וגם מישראל ומקפידים שבכל שנה יציגו בפסטיבל גם אמנים מקומיים מרחובות".