בעקבות סכסוך בין משרד החינוך לפולין על התכנים וסידורי האבטחה, הוקפאו המסעות לפולין. בעיריית רחובות מצאו פתרון למשבר באמצעות סיור וירטואלי של 65 דקות באושוויץ באמצעות משקפי VR (מציאות וירטואלית). הסיורים מתקיימים בבית דרור - המרכז להנצחת השואה ברחובות. היתרון: הנגשת המסעות לפולין עבור כלל התלמידים, גם כאלה שלא יכלו לממן את ההשתתפות במסע ונאלצו לוותר על היציאה אליו.
1 צפייה בגלריה
תלמידים בסיור וירטואלי
תלמידים בסיור וירטואלי
בסיור וירטואלי
(צילום: פרטי)
המרכז הוותיק להנצחת השואה ברחובות שינה את פניו. "בשנים האחרונות המרכז עבר שדרוג משמעותי והפך למרכז חדשני שמנגיש את השואה לבני הנוער והילדים של היום", אומרת שרון ירון, מנהלת בית דרור, "כשילדים שומעים על שואה הם חושבים על מקום נורא ואיום, אנחנו במרכז מתמקדים לא בזוועות אלא באנשים ומה עבר עליהם מנקודת מבט של דילמות, עוצמה וחוזקה. גם חולשה, אבל לא רק".
המרכז מספק תכנים רבים לבתי הספר בעיר לא רק במסגרת יום השואה אלא לכל אורך השנה והמסע הווירטואלי לפולין הוא חלק מהפעילות. "בתקופת הקורונה כשהכל היה סגור, קבוצה של יזמות חרדיות קיבלה אישור להיכנס ולצלם סרט VR באושוויץ", מספרת ירון על פרויקט "ניצחה הרוח". "למעשה, מי שרואה את הסרט עם המשקפיים חווה מיני מסע, כאילו הוא נמצא שם. מדובר על פרויקט פורץ דרך כי עצם אישור הצילום במקום אינו מובן מאליו".
המסע הוא עם מדריך שמסביר על התחנות השונות בעברית.


במשך 65 דקות יעברו מי שירכיבו את המשקפיים מסע מטלטל מפרוץ המלחמה ועד למסע בתוך שרידי מחנה ההשמדה אושוויץ של היום. "התלמידים יסיירו בתוך המחנה כאילו הם שם. הם יראו את המזוודות ואת הקרונות, אבל המסע יסתיים באופן אופטימי, בירושלים".
המסעות הווירטואליים יחלו ממש בקרוב, "אנשים שרוצים לעבור את החוויה צריכים לשלם 60 או 70 שקלים, וכאן אנחנו נספק את המסע לתלמידי העיר במסגרת הלימודים", מסכמת ירון, "כאשר בכל פעם נעשה סבבים של חמש כיתות כאשר נזמין את חברת 'ניצחה הרוח' לבית דרור".