שתי אחיות מרחובות תובעות את חברה קדישא בסכום של 134,248 שקלים, בטענה כי טקס הלוויה של אימן נוהל באופן שאינו תואם את השקפת עולמן.
קראו גם:
לטענת האחיות, נמנעה מהן השתתפות שוויונית ומכבדת במסע הלוויה של אימן, באופן שגרם לביזוין, השפלתן, ולפגיעה עמוקה בכבודן. לטענתן, התנהלות חברה קדישא בעת הלוויה מהווה הפרה בוטה של הוראות חוק איסור הפליה, ואף מהווה רשלנות על פי פקודת הנזיקין.
על פי כתב התביעה, בחודש ינואר האחרון התקיימה הלווייתה של האם בבית העלמין הישן בעיר, בסמוך לקברו של אביהן שנפטר לפני 18 שנים. האם היתה עתידה להיקבר בקבר שאותו רכשה בעת פטירת האב.
האחיות טוענות בתביעה כי טרם מותה, שהתה אימן במרכז לחולי אלצהיימר, ובשל מגיפת הקורונה נמנע מהן לבקר אותה בשבועות שקדמו למותה. בנסיבות אלה, היה חשוב להן להיפרד ממנה באופן מכובד, שתואם את השקפת עולמה של המשפחה – השקפה יהודית ליברלית, שכן האחיות הן חברות בקהילה הרפורמית ואימן המנוחה הקפידה להתפלל בחגים בקהילה הקונסרבטיבית. לטענתן, לצערן הרב, טקס הלוויה התנהל בניגוד לאמונתן, דבר שהפך את הפרידה מאימן לקשה וטראומטית עוד יותר.
על פי התביעה, טקס הלוויה נערך במתכונת מצומצמת בשל הסגר, ונכחו בלוויה 13 אנשים בלבד, מתוכם חמישה גברים ושמונה נשים.
מלבד בני המשפחה, נטלו חלק בלוויה שני רבנים וחזן של הקהילה הרפורמית, אליה משתייכות האחיות.
עוד בשלב ההתכנסות באולם ההספדים, נטען בתביעה, דלקו שלטי הכוונה אלקטרוניים המסמנים את איזור הגברים ואיזור הנשים. כאשר הגיעה העת לומר קדיש, ביקשו התובעות לומר אותו, כיוון שלאימן לא היו בנים, אך נציג החברה קדישא דרש להמתין, שכן בטקס נכחו חמישה גברים, ולכן לא היה מניין של גברים במקום והוא לא הסכים שנשים ייספרו גם כן במניין.
נציג חברה קדישא יצא מאולם ההספדים ואסף מבית העלמין חמישה עובדים של המקום, ורק אז היה מוכן שייאמר קדיש, אך הוא לא היה מוכן שהתובעות יאמרו אותו לבדן, וסימן לבן משפחה שיאמר את הקדיש עימן.
המשפחה בחרה לומר קדיש לפי הנוסח המקובל ביהדות הרפורמית, הכולל בסופו את המילים: "ועל כל בני האדם".
כאשר שמע זאת נציג חברה קדישא, הרים את קולו והורה למשתתפים לשתוק, להפסיק להוסיף דברים לתפילה וצעק כי אסור לעשות דבר כזה.
רב הקהילה פנה אל נציג חברה קדישא והתריע כי מעשיו אינם מכובדים ואינם עולים עם הוראות החוק, אך הנציג, כך לטענת התביעה, המשיך בשלו.
על פי הנטען בתביעה, כשהטקס נמשך, עמד הנציג בצד ודיבר עם אדם נוסף בצורה מזלזלת ובקול רם שהפריע לטקס
על פי הנטען בתביעה, כשהטקס נמשך, עמד הנציג בצד ודיבר עם אדם נוסף בצורה מזלזלת ובקול רם שהפריע לטקס.
נכדת המנוחה ביקשה לסגור את הדלתות היכן שעמד הנציג, כדי לשמור על השקט, והנציג קרא לה "חוצפנית", ולאחר מכן בסמוך לקבר סירב שייאמר קדיש ועזב בהפגנתיות כשהוא נדחק בין משתתפי הלוויה וכמעט גורם לאחד מהם למעוד. רק לאחר שהלך, יכלה המשפחה לומר קדיש.
מספר ימים לאחר מכן שלחה באת כוחה של המשפחה מכתב למנהל חברה קדישא רחובות, ובו עמדה על ההתנהלות החמורה של חברה קדישא בלוויה, ודרשה להבהיר כי על חברה קדישא לאפשר למשפחות להיפרד מיקיריהן על פי השקפת עולמן, ובכלל זאת להתיר אמירת קדיש על ידי נשים, במניין שבו נספרות נשים, ובנוסח המקובל על המשפחה.
הנתבעות לא זכו לתגובה גם לאחר בקשה שנייה לתגובה על דרישתן.
בכתב התביעה טוענות התובעות כי חברה קדישא הפלתה אותן בשל מינן ובשל השקפת עולמן והיותן רפורמיות. הן דורשות מבית המשפט לפסוק להן פיצוי בסך 134,248 שקלים ולחייב את חברה קדישא רחובות בהוצאות בית המשפט.
מחברה קדישא לא נמסרה תגובה.
עוד חדשות רחובות