מאבק עיקש מתנהל בימים אלה בין הורי התלמידים בבית הספר האזורי לחינוך מיוחד "התומר" בנס ציונה לבין העירייה, על רקע הכוונה להעתיק את בית הספר הוותיק והמוערך ממקומו המרכזי אל מבנה בית ספר יסודי בשכונת טירת שלום, הנמצאת בפאתי העיר.
ההורים חוששים מפגיעה אנושה בשגרת יומם ובקידומם של ילדיהם, הזקוקים לסביבה תומכת ונגישה. הם פנו למשרד החינוך מספר פעמים ואף הפגינו בשבוע שעבר מול בניין העירייה בדרישה לבטל את ההחלטה שהתקבלה לטענתם ללא ידיעתם.
"פגיעה אנושה בילדים"
בית הספר "התומר" מהווה מוסד חינוכי ייחודי, המעניק מענה למגוון רחב של צרכים מיוחדים. לומדים בו כ-210 תלמידים, מכיתה א' ועד כיתה י"ד (גיל 21), המגיעים מכ-40 יישובים ברחבי הארץ. בית הספר מחולק לשני מבנים – יסודי וחטיבה עליונה – ומציע לתלמידיו, הנמצאים על הרצף האוטיסטי ומתמודדים עם תסמונות שונות, מגוון רחב של נקודות למידה וטיפול.
אולי יעניין אתכם:
ענת אמיר, אם לתלמיד בן 17 בכיתה י"א המתגוררת בנס ציונה, הפכה לאחת ממובילות המאבק. "השמועה על התוכנית להעברת בית הספר הגיעה אליי ממש במקרה. התכנון הוא להעביר את בית הספר למבנה בית הספר היסודי 'שדות' שמתפנה השנה. אלא ששכונת טירת שלום - שבו הוא שוכן, נמצאת בפאתי העיר, ואין שם שירותי קהילה או גופים ציבוריים, מה שמסייע להכשיר את הילדים ולהופכם לבוגרים עצמאיים".
אחת המטרות המרכזיות של בית הספר "התומר" היא הקניית כישורי חיים ועצמאות לתלמידיו. "כיום מלמדים את הילדים, שרובם המוחלט דורש סיוע אנושי, להשתמש בתחבורה ציבורית, ללכת לקניות פשוטות בסופר, בנק, דואר – כחלק מתרגול יומיומי", מסבירה אמיר. "הם יוצאים לגינות ציבוריות, חלק לומדים להפעיל חנות יד שנייה לקהילה. כל זה נמצא במרכז העיר, היכן ששוכן בית הספר כיום, ואלו פעילויות שתורמות לילדים והופכות אותם לבוגרים בגיל 21 – כאשר הם מסיימים את כיתה י"ד".
לטענת ההורים, המעבר למיקום החדש יפגע אנושות ביכולת לקיים פעילויות אלו: "כל הפעילויות הללו, כמו גם האתרים והמוסדות החשובים שסביב בית הספר, לא קיימים במיקום החדש", מציינת אמיר. "נהיה תלויים ברצונות וביכולות של ראש העיר לממן הסעות – שלא בטוח שיימצא לזה כלל תקציב. זה להוציא את הילדים מהמיקום הטוב למקום מבודד".
גורמים בכירים בעירייה טוענים מנגד כי בשכונה החדשה יש מרכז מסחרי ומעברי חצייה, והילדים יוכלו לצאת ולהתאמן בשגרת היום גם שם. לגבי ההתנדבות במרכז לגיל השלישי – נעשתה הבטחה מצד העירייה, כי ראש העיר ידאג להסעות מבית הספר למרכז פעם בחודש.
מעבר לפגיעה בנגישות ובהכשרה לעצמאות, ההורים מודאגים גם מגודלו הפיזי של בית הספר "שדות". "'שדות' הרבה יותר קטן", טוענת אמיר. "רוצים לקחת 210 ילדים ב-1,000 מ"ר ולשים בבית ספר יסודי עם 12 כיתות. איפה יהיה מקום לסדנת קרמיקה, נגרות, סדנה טיפולית, דירה להכשרה, שבעה חדרי טיפולים, סטודיו למחול ועוד עשרות חדרים שהם נהנים מהם היום בשני בניינים?".
גם פה, גורמים בכירים בעירייה טוענים כי שום מגמה, סדנה או חדר מיוחד לא יחסר בשטח של בית הספר 'שדות'.
"במקומו יוקם בית ספר חב"ד בנות"
הידיעה על התוכנית להעברת בית הספר התפשטה במהירות בקרב ההורים והציתה מחאה נרחבת. "פרסמתי את מה שגיליתי בקבוצות של ההורים, וזה התפוצץ באותו היום", מספרת אמיר. "העירייה אף הוציאה הודעה בה היא מודה כי בית הספר יתפנה לבית הספר 'שדות', ובמקומו יוקם בית ספר חב"ד בנות".
ההורים, המגיעים כאמור מעשרות רשויות מקומיות, מראש העין ועד אשקלון, התאגדו למאבק משותף. רבים מהם בחרו ב"התומר" בשל המוניטין המצוין שלו, הנחשב בעיניהם לאחד הטובים בתחום החינוך המיוחד. לטענתם, טענת העירייה כי אחד ממבני בית הספר נפסל ויש צורך לשפצו אינה מצדיקה את המעבר כולו. "כולם יודעים שאפשר לעשות שיפוץ חלקי בחופש הגדול", אומרת אמיר.
אורית בוקסבאום, אימא לילדה בכיתה ט' המגיעה בכל בוקר מרחובות, מספרת: "אנחנו מאוד מודאגים. המבנה החדש לא מותאם פיזית לצרכים של התלמידים וזה גורם לילדים לבלבול. זה צורם ופוגע בנו. לא נשכח שאנחנו משפחות מיוחדות, עבור ילדים מיוחדים - כל זעזוע כזה הוא קריטי. יש פה פספוס אדיר של העירייה את המטרה של המסגרת החינוכית".
אמיר אף מוסיפה, "קיים חשש בקרב הורים ותושבים מפני העדפת ציבור מסוים על ציבור מוחלש", בהתייחס להקמת בית ספר חב"ד במקום.
"הדרה של אוכלוסייה מוחלשת"
בשבוע שעבר הפגינו ההורים מול בניין העירייה והצהירו כי לא יתנו יד למהלך כזה לקרות. באותה שעה התקיימה ישיבת מועצת עיר במהלכה האופוזיציה מחתה על החלטת העירייה וטענה כי זו התקבלה בחדרים סגורים ללא כל דיון בוועדת החינוך וללא ידיעת ההורים.
עוד טענו כי גם מנהלת בית הספר התנגדה נחרצות למעבר וכי שיקולי המיקום מאוד קריטיים עבור תלמידי החינוך המיוחד, עבור תלמידות חב"ד זה פחות משנה. כן ציינו כי מדובר ב"הדרה של אוכלוסייה מוחלשת בניגוד לעקרונות של צדק חברתי והכלה".
חברי האופוזיציה הציעו לבטל את ההחלטה ולהקצות תקציב לשיפוץ בית הספר תומר אך הצעתם נדחתה.
בקרב ההורים שוררת תחושה כי ההחלטה על המעבר כבר התקבלה, והדיונים מתמקדים כעת רק באופן ובעיתוי המעבר, ולא בעצם נחיצותו.
למרות שההורים טוענים כי המבנה לא מיועד להריסה בעירייה הגיבו: "נס ציונה גאה במענים הרבים שקמו בשנים האחרונות בעיר לטובת תלמידים עם צרכים מיוחדים. המעבר המתוכנן של ביה"ס התומר הוא ממבנה ישן המחויב בהריסה - למבנה חדש, שיותאם לצרכי התלמידים. תהליך המעבר בתאום עם משרד החינוך, המנהלת וההורים".