היסטוריה במוזיאון מכון איילון – גבעת הקיבוצים בעיר רחובות: אחד המתקנים המוכרים ביותר של המכון, בו פעל בשנים שלפני הקמת המדינה מפעל תת קרקעי לייצור תחמושת עבור ארגון ההגנה, חזר לפעולה.
מדובר בתנור אבן ענק, במשקל עשרה טון, ששימש במשך שנים ארוכות כמסתור של פתח הכניסה לסליק התת קרקעי בו עבדו מדי יום עשרות צעירים וצעירות. לפני כחודשיים, בעקבות הפסקת הביקורים במוזיאון לאור התפרצות מגיפת הקורונה, החליט מי שעומד מזה 18 בראש המוזיאון, רני אורן (75), לפעול לשיקום מנגנון ההפעלה של התנור שהיה תקוע במשך 75 שנה.
"הרבה זמן חשבנו לבצע את התיקון אבל היה ברור לנו שזה ייקח מספר שבועות ומצריך הפסקה של הביקורים באטרקציה הראשית של המוזיאון ולכן לא מצאנו את הזמן, עד שהגיעה הקורונה", מספר אורן. "ברגע שנכפתה עלינו הפסקת הפעילות ניסיתי לחשוב מה אפשר לעשות והבנתי שזה הזמן לפעול ולנסות לתקן את המנגנון שהזיז במשך שנים את התנור הגדול".
אורן, שחיפש רעיונות ואנשי מקצוע שייסיעו בתיקון המנגנון המקולקל הגיע בשלב מסוים אל גדעון יניב, חבר קיבוץ נצר סירני הסמוך, המוכר כמומחה בטיפול בכלים מכניים. במשך מספר שבועות פעל צוות העבודה בשטח כשהעבודה היתה מורכבת למדי, בעיקר משום משקלו הכבד של התנור, שהוא כמובן התנור המקורי שהוצב בחדר.
מדובר בחדר קטן שאכן שימש כמאפייה לחברי הקיבוץ, קרוב לחמישים צעירים וצעירות, חברי קבוצת צופים א' שהגיעו למקום מפרדס חנה במטרה לעבוד במפעל הסודי שייצר, עד לקום המדינה, כ–2.25 מיליון קליעי 9 מ"מ, תחמושת שהיתה חיונית מאוד ללוחמים בשלב הראשון של מלחמת העצמאות.
אגב, במטרה להסוות עוד יותר את פעילות המתקן והסליק התת קרקעי, במרחק של מספר מטרים מחדר המאפייה הקימו חברי ההתיישבות חדר כביסה, שגם דרכו יכלו להיכנס ולצאת מהמפעל השוכן בעומק של שמונה מטר מתחת לפני הקרקע.
היום, בזכות תיקון מנגנון תנור האבן, יכולים המבקרים במקום לחוות בצורה אותנטית את תהליך הכניסה של הפועלים אל המפעל – ולראות כיצד, בלחיצת כפתור, המקורי אגב מאותה תקופה, נע תנור הענק על מסילה וחושף את גרם המדרגות המפותל אל המפעל הסודי.
"זה דבר מאוד מרגש ומשמח שמעצים עוד יותר את חווית הביקור במקום", אומר אורן, "וכמובן שזו דרך חשובה להעביר את הסיפור ההיסטורי יוצא הדופן שהתרחש פה".
מוזיאון מכון איילון – גבעת הקיבוצים ממוקם באזור הצפון מזרחי של פארק המדע, מופעל על ידי המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל ועיריית רחובות ומושך אליו מדי שנה כ–80 אלף מבקרים, 55 אחוז מהם תיירים מחו"ל.
(צילום: שי אלבלינג)
"המקום שלנו פתוח בכל ימות השבוע, כולל שישי ושבת וסיורים מתקיימים אצלנו בתיאום מראש", מספר אורן, "ויש לנו כבר הזמנות מארצות הברית לחודש יוני 2021. האתר שלנו הוא אחד מאתרי התיירות הבולטים ברחובות וכולי תקווה שנשכיל לפתח ולקדם אתרים נוספים שייצגו את התרבות הישראלית, הפולקלור, ריקודי העם, הקומזיצים".