המסע של פרופ' טריף בדר מהחזית הקדמית לניהול מרכז רפואי הוא סיפור מרתק של מסירות, חדשנות והתמדה. הניסיון הרב שצבר במהלך תפקידיו הבכירים בצה"ל ועד לתפקידו האחרון כקצין רפואה ראשי בצה"ל מיושם בשנים האחרונות בניהול המרכז הרפואי קפלן מקבוצת כללית במרכז הארץ, האמון על מתן שירותים רפואיים לאוכלוסייה של למעלה ממיליון בני אדם. כיום, תחת הנהגתו, קפלן מציע מגוון רחב של שירותים רפואיים מתקדמים, תוך שימוש בטכנולוגיות חדשניות ביותר, ומעניק טיפול אישי וחם לכל מטופל ומטופלת.
במסגרת שירותו הצבאי, פרופסור בדר השתתף והוביל מספר משלחות סיוע הומניטרי של מדינת ישראל ביניהם המשלחת להאיטי בשנת 2010, הוביל ופיקד על המבצע של הטיפול בפצועים הסורים ברמת הגולן, פיקד על המשלחת לנפאל ובשנת 2016 פיקד על מבצע החזרת הפצועים הישראליים וגופות ההרוגים לאחר מתקפת הטרור על תיירים ישראליים באיסטנבול.
בשנת 2019 הוא אף ייצג את מדינת ישראל בעצרת המרכזית באו"ם בנושא כוחות שמירות השלום והיה לקצין הראשון בתולדות המדינה שנואם מעל במה זו כלובש מדים. בשנת 2021 קיבל פרופ' בדר תואר דוקטור כבוד מטעם אוניברסיטת תומאס ג'פרסון בפילדלפיה ארצות הברית לאות הערכה על פעילותו ההומניטרית חובקת העולם ומאמציו להצלת חיי אדם.
הוא פרופ' חבר קליני באוניברסיטה העברית, פרסם עשרות מאמרים מדעיים בספרות המקצועית המקומית והבינלאומית והינו מרצה מבוקש בארץ ובעולם בנושאים של רפואת חירום, מנהיגות רפואית ומשלחות סיוע הומניטרי.
בריאיון מקיף הוא מספר על תהליכי החדשנות בבית החולים, על מרכזי המצוינות המושכים את מיטב הרופאות והרופאים לעבודה בקפלן ועל החיבור לקהילה שמהווה בעיניו מנוע צמיחה חשוב לא פחות, מתנופת הבנייה המורגשת ברחבי המרכז הרפואי בשנים האחרונות.
פרופ' בדר, כיצד הרזומה שלך פוגש אותך באינטראקציות עם הקהילה?
"אני מאוד גאה בעשייה ובהזדמנות שניתנה לי גם להגיע למקומות האלו וגם לייצג את המדינה במקומות מאוד איכותיים ורגישים, זה בהחלט נותן לי את התחושה של החלק הניהולי והפיקודי החדש. אני לא מסתובב עם מדים אבל אני מניח שמי שפוגש את מנהל בית החולים ושומע על הרקורד רוצה לקוות שאני יודע להוביל את הספינה שנקראת קפלן למקומות טובים וזה מה שאני עושה בשלוש השנים האחרונות – פועל במלוא המרץ על מנת לתת את השירות הכי טוב לתושבי האזור כי מגיע להם שירות רפואי מצוין".
מהם האתגרים המשמעותיים בניהול בית חולים?
"ישנה תחרות מול בתי חולים אחרים, ישנם ממשקי עבודה מול קופות החולים שאתה נותן להן שירות אבל צריך אותן כי בלעדיהן אתה לא יכול לתפקד כבית חולים וכמובן צריך לדעת לתכנן לטווח ארוך בהתאם לצרכי האוכלוסייה שאתה משרת תחת הרגולציה של מערכת הבריאות. אם זה לא מספיק, ישנם אלמנטים של חירום שלצערי בשנה האחרונה כולנו חווינו מוכנות ומעבר משגרה לחירום בסופו של דבר כשאתה חזק בשגרה אתה יודע לתת שירותים טובים גם במצב חירום".
הזכרת תחרות - קפלן נותן מענה לכמעט מיליון תושבים בסביבה תחרותית. איך בית החולים משכנע את המטופלים לבחור דווקא בו?
"אנחנו מדברים על משולש הניהול – הצלע הראשונה היא כוח אדם. זה לא סוד שצריך להביא אנשים מצוינים שיעניקו שירותים רפואיים מצוינים: מנהלי מחלקות רופאות ורופאים בכירים, אחים ואחיות וכל מקצועות הבריאות השונים. אתה צריך לוודא שמדובר באנשים טובים כי זה העוגן הראשון. העוגן השני הוא הטכנולוגיות הקיימות בשוק שאתה חייב להיות תחרותי בתחום. המטופלים של היום שואלים אם יש לך רובוט מתאים לניתוח והרבה יותר מעורבים בטיפול שניתן להם ואתה חייב להיות תחרותי ובקדמת הטכנולוגיה והמכשור באופן חד משמעי. אתה לא יכול להסתפק במנתח מצוין שהקולגות שלו נעזרים ברובוט עם AI והוא לא יודע לעשות את זה. כלומר, אתה חייב לפתח את הציר של הטכנולוגיות הרפואיות.
העוגן השלישי הוא התשתיות – לדעת לתחזק, לדאוג למבנים חדשים ולאכסנייה טובה. חלק מהלקוחות יגיעו לניתוח דחוף, כמה שיותר קרוב, אבל לניתוח מתוכנן הם יגיעו לבית החולים שמשלב את שלושת העוגנים בצורה הכי טובה. אני כמנהל בית חולים צריך לתחזק את כל אחת מהצלעות האלו וזה אתגר לא קטן. אנחנו נמצאים בערך במרכז הארץ, אבל אנחנו לא תל אביב, וישנה תחרות שמוסיפה אתגר נוסף".
תנופת הבנייה והפיתוח
בשנים האחרונות המרכז הרפואי קפלן שהוקם לפני למעלה מ-70 שנה, עובר שדרוג משמעותי בתשתיות ופיתוח על מנת להבטיח שהמטופלות והמטופלים הבאים בשעריו ייהנו לא רק משירותי רפואה מתקדמים אלא גם מסביבה חדישה ונעימה.
פרופ' בדר מספר על תנופת הבנייה והפיתוחים החדשים בבית החולים: "במסגרת שדרוג בית החולים חנכנו בניין אשפוז חדש שכולל את מרכז הלב מהמובילים בארץ, עם המערך הקרדיאלי בכללותו מהצנתורים עד לשיקום וזהו שדרוג מאוד משמעותי. הבניין החדש מאכלס גם מכון דיאליזה – המתקדם ביותר בארץ, מרפאות עיניים עם הציוד החדיש ביותר ומחלקות פנימיות בסטנדרט אשפוז גבוה. העברנו לבניין גם שלוש מחלקות פנימיות שעובדות בהיקפי פעילות עצומים וראויות לכל שבח. בשנה שעברה חנכנו גם אשפוז יום ילדים שיכול לשמש גם כטיפול נמרץ במצב חירום, במידה ונצטרך. אנחנו עוסקים כל הזמן בשדרוג של חדרי ניתוח וחדרי לידה ובתכנון עתידי של איך ייראה בית חולים קפלן ב-20 או 30 השנים הבאות כחלק מתכנון רב שנתי של מערכת הבריאות ובכלל זה תכנון להקמת בנין אשפוז חדש שיכלול את כלל המחלקות הכירורגיות, את חדר המיון החדש, חדרי הניתוח והיחידות לטיפול נמרץ".
איך זה בא לידי ביטוי הלכה למעשה?
"בהקשר הזה, אני יכול לומר בגאווה שיש לנו מוקדים רפואיים שהם בין הטובים אם לא הכי טובים בארץ, שגם מושכים אליהם מטופלים מכל רחבי הארץ: מהדרום והצפון הרחוק, אנשים מגיעים במיוחד בשביל לקבל שירותים בקפלן. בין המוקדים המצוינים שלנו יש לנו את המערך הקרדיאלי שהוא אחד הגדולים והטובים בארץ עם יכולות מרשימות מהאבחון עד הטיפול, מכון הדיאליזה שעבר לבניין החדש וחדרי הלידה שחידשנו אותם לפני שנה עם טכנולוגיות שקיימות אצלנו ולא קיימות באף חדר לידה אחר – אולטרסאונד בכל חדר לידה שמעניק אפשרות לעקוב אחר התקדמות הלידה בזמן אמת, זהו פיתוח מדהים של קפלן שיתפוס תאוצה גם במקומות אחרים. גם מערך העיניים, המחלקות הכירורגיות, נשים, אורתופדיה ואף אוזן גרון מתפתחות וצומחות כל העת. אנחנו שמחים לראות מטופלים שבוחרים בנו כל פעם מחדש, עבור עצמם ועבור היקירים להם".
איך משדרגים תשתיות של בית חולים כה גדול תוך כדי תנועה והמשך עבודה רציפה של כלל המחלקות?
"אנחנו צריכים לדאוג כל העת לחידוש התשתיות, אחרי הכל המרכז הרפואי קפלן נבנה בשנת 1953 ואנו מתמודדים עם אתגרי תשתיות מזדקנות. יש שני פרויקטים משמעותיים שמבוצעים בימים אלו – העברת היחידה להתפתחות הילד מהביתן בו היא פועלת לקומת הכניסה של בניין הילדים, כבר התחלנו את הבינוי ובקיץ הקרוב אנחנו חונכים את המבנה החדש. פרויקט משמעותי נוסף הוא העברת מרפאות הילדים שמפוזרות ברחבי בית החולים לקומה שלמה בבניין הילדים במהלך שיאחד את מערך הילדים במקום אחד. אנחנו מתחילים את העבודות ממש בקרוב ואני מקווה שנצליח לסיים אותן תוך שנתיים".
איך מגייסים את טובי הרופאות והרופאים בכל תחום? מהי דרך הפעולה שלך?
"כבר היום כוח האדם שלנו הוא מצוין, ואנחנו עושים מאמצים רבים לגייס לשורותינו את טובי המומחים בתחומם. רק בשנתיים האחרונות התחלפו אצלנו לא מעט מנהלי מחלקות ויחידות שונות, גייסנו רופאות ורופאים מובילים שבחרו להגיע אלינו מבתי חולים אחרים, ואנו כל העת עובדים על גיוסים נוספים - גם במקומות בהם נדרשת תחלופה וגם במקומות אליהם אנחנו רוצים לצמוח ולהתפתח. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים להיות תחרותיים, וחלק מהתחרות היא לשקף להם את מרכזי המצוינות שלנו, בהם יש עשיה רפואית מהטובות והמתקדמות בארץ. לצד זאת, אנחנו משקיעים עבורם משאבים במחקר, אקדמיה וחדשנות, ואנחנו מסונפים לאוניברסיטה העברית בירושלים. כל המאמצים הללו כבר נושאים פרי והצלחנו למשוך בעלי תפקידים מצוינים בתחומם שמובילים כיום את העשייה פורצת הדרך של בית החולים. כך לדוגמא, לשמחתי גייסנו לאחרונה מנהל למערך הילדים המצוין שלנו, פרופסור עמית נחום, שאתו אנו מקדמים את המערך בצורה מאוד משמעותית. בשנתיים האחרונות הצטרף אלינו גם פרופ' אמיר הרמן לניהול המחלקה האורתופדית, ד"ר תמר שלמון לניהול מערך הדימות וד"ר לילך חזן ואן-דוין לניהול מחלקת הרדמה ועוד רבים טובים אחרים שמקדמים את בית החולים כל אחד בתחומו. לצד זה אנחנו גם מרכז אקדמי שמכיל בתוכו בית ספר לדימות (רנטגן), בית ספר לרופאים עולים ובית ספר לסיעוד – ואנחנו מכשירים את דור העתיד של מקצועות הבריאות בישראל. הטובים שבהם זוכים גם להישאר ולעבוד בקפלן".
מה אתה יכול לספר על החיבור של קפלן עם הקהילה?
"המרכז הרפואי קפלן הוא בית חולים של הכללית, וככזה הרופאים שלנו עובדים גם בקהילה, בדגש על מחוז מרכז של הכללית אבל לא רק. יש לנו קשרים מצויינים עם המחוז וחלק מהרופאים שלנו נמצאים במרפאות הפרוסות בקהילה: רופאי נשים, רופאי ילדים, קרדיולוגים, אורתופדים ורופאי עיניים. אנחנו רוצים להוציא את הרופאים לתוך הקהילה כך שהמטופלים יכירו אותם ונוכל להחזיר אותם כמטופלים בבית החולים וגם בשביל לאפשר רצף טיפולי. בסופו של דבר, האינטראקציה החיובית מייצרת את החיבור בין המטופל למטפל.
החיבור הזה הוא חיבור טוב שמדגיש את היכולות של קפלן. כשמטופלים פוגשים את מנהל המחלקה האורתופדית בקהילה הם אומרים 'לא ידענו שיש לכם יכולות כאלו בבית החולים' ואם אנחנו נצטרך לעשות ניתוח החלפת ברך, אנחנו נעשה אותו בקפלן ולא ניסע למקומות מרוחקים שלפעמים מתגלים כפחות טובים".
ושוב, אם נחזור רגע לעשיה האישית שלך, עד כמה ניהול מרכז רפואי אזרחי שונה מפיקוד על חיילים?
"בשני האלמנטים הן ניהול והן פיקוד קיימים מרכיבי המנהיגות וישנם החלקים של ההובלה והחזון, הדוגמא האישית. שירתי כמעט 30 שנה בצבא מתפקיד רופא צעיר בגולני ועד קצין רפואה ראשי היו לי שתי יציאות למערכת האזרחית – פעם אחת כמתמחה ברפואת ילדים בבית חולים הגליל בנהריה. במסגרת ההתמחות הזו נבחרתי להיות חוקר אורח במרכז המחקרים האמריקאי NIH במשך חצי שנה והפעם השנייה הייתה בין השנים 2009 לשנת 2011 כאשר שימשתי כסגן מנהל בית החולים הלל יפה בחדרה ושם עשיתי את ההתמחות השנייה שלי בניהול בתי חולים. הניסיון הזה יחד עם הניסיון הפיקודי שרכשתי בצה"ל במשך כמעט שלושה עשורים מרכיב את הדמות הניהולית שפיתחתי עם השנים".
ובכל זאת, במה מתבטא השוני בעבודה השוטפת?
"המערכת הצבאית היא מאוד היררכית ומובנית, התפקידים לרוב יותר קצרים ודאי תפקידי קצונה שאורכים שנתיים - שלוש הדינמיקה יותר מהירה. המערכת האזרחית היא יותר ממוסדת, תפקידים בדרך כלל הרבה יותר ארוכים, ישנה היררכיה, אבל צורת ההנעה היא קצת שונה. צריך לדעת לרתום אנשים לפעולה. זו יותר ריצה לטווח ארוך. בתפקיד האחרון כקצין רפואה ראשי הייתי אחראי על מתן מענה רפואי לכלל חיילי צה"ל בים באוויר וביבשה וזה נותן לך פרספקטיבה של איך להתאים את השירותים לצרכים הייחודיים ולעסוק לא רק בשוטף אלא בתכנון לטווח ארוך. גם במערכת האזרחית אתה צריך לדעת איך אתה מתמרן".
ולסיכום, למה לבחור בקפלן?
"אז קודם כל אני מאחל לתושבים שיהיו בריאים, שלא יצטרכו לא את קפלן ולא אף בי"ח אחר, אבל אם הם יצטרכו, אני יכול לומר בפה מלא שיש לקפלן יכולות רפואיות מצוינות. העובדה הזו, יחד עם תחושת הביתיות, היחס האישי שהוא לא פחות חשוב לצד הטכנולוגיה המתקדמת שנמצאת קרוב לבית, מהווה מענה מושלם לתושבי האזור. אנחנו גאים ברפואה שאנחנו מעניקים לתושבי האזור ולכל מי שבא אלינו מקצוות המדינה, ונמשיך לצמוח ולהשתפר עבורם".
בשיתוף מרכז רפואי קפלן