הכירו את עולם ההתנדבות החדש - חברות בקהילות וואטסאפ של מתנדבים, שיכולים להגיע ולהתנדב בזמנם החופשי וללא התחייבות. הכירו את אביבית סטמקר-אבישר, שנמצאת במקום בו העולם הדיגיטלי פוגש את החיים הפיזיים. המקום בו התכונות של מהירות ואינסטנט פוגשות את הסבלנות, האהבה ועשיית הטוב. היא מדגימה איך אפשר לנצל את הטכנולוגיה ככלי לשיפור חיי האנשים המבוגרים והנזקקים ביותר בחברה שלנו.
"סוכני שינוי" לעולם טוב יותר
העולם החדש של ההתנדבות בעידן הדיגיטל הולך לשנות את פני החברה האזרחית בישראל. את העולם הזה הקימו "סוכני שינוי" - אנשים שאכפת להם מהזולת, שרוצים להפוך את העולם למקום טוב יותר. אנשים כמו אביבית, אמא לשלושה ממודיעין, מידענית העוסקת בתחום המחשוב. בזמנה הפנוי אביבית מנהלת קהילה של מתנדבים המסייעים בפעילות עמותת "לחיות בכבוד", שדואגת לארוחות חמות ופעילויות להפגת הבדידות לקשישים וניצולי שואה.
להצטרפות לקהילת המתנדבים של אביבית לחצו כאן
"המחזות שראיתי היו מרגשים וגם עצובים"
"ההתנדבות בעמותה מרגשת מאוד", כך מספרת אביבית, "הידיעה שאנחנו יכולים לשנות חיים של אנשים ממלאת מאוד". אך ההתחלה לא הייתה פשוטה עבורה. היא נחשפה למחזות לא פשוטים של קשישים שגרים בבתים קטנים מאוד, מוזנחים, עם רהיטים ישנים.
"אין טעים לא טעים - אוכלים מה שיש"
"יש לי כל כך הרבה סיפורים מההתנדבות שלי בעמותה. הם מציפים ברגשות. למשל, שאלתי את אחד הקשישים האם האוכל שאנחנו מביאים טעים לו. הוא ענה לי "אין טעים או לא טעים, אוכלים מה שיש". זה קרע לי את הלב. מדובר באנשים קשישים שפשוט רעבים לאוכל ורוצים להתקיים. הוא אמר לי גם שהוא אומר תודה על כל יום שהוא קם בבוקר. אלו אנשים מקסימים הנאחזים בחיים, למרות הקשיים הפיזיים והנפשיים היומיומיים".
"הטלוויזיה פתוחה בקולי קולות"
"אחד הדברים שהכי חרוטים בי, זו הטלוויזיה שפתוחה בקולי קולות. לא פעם הטלוויזיה זו החברה הכי טובה שלהם זה הדבר הכי מעניין שהם יכולים לעשות ביומיום שלהם. לפעמים המתנדב הוא האדם היחיד שהם רואים ביום. חלק מהם גרים בבניין בקומה השלישית והרביעית ללא מעלית. אלוהים יודע איך הם יורדים משם - אם בכלל".
"כ-200 אלף קשישים מתחת לקו העוני"
אביבית החלה להתנדב בעמותת "לחיות בכבוד" באופן קבוע. "אני אדם מאוד פרטי כך ששמרתי את החוויות האינטימיות האלה לעצמי. בהתחלה התנדבתי בלי לספר. אבל המחזות שראיתי היו לי קשים. נחשפתי למספרים העצומים של קשישים שזקוקים לאוכל, והאמת היא שהייתי המומה. הבנתי שחייבים לצעוק את הזעקה שלהם ורציתי שעוד אנשים יתנדבו כמוני וגם יגייסו אחרים". היא הפיצה את הבשורה כדי שעוד אנשים יוכלו לעשות את מה שהיא עושה. מפוסט אחד בפייסבוק הקהילה שלה החלה לזנק. היא הבינה שזו הדרך לספר על האפשרות להתנדב. "על פי אתר העמותה, כ-200 אלף קשישים חיים כיום מתחת לקו העוני. 40 אלף מתוכם הם שורדי שואה. מעל 2,000 קשישים מקבלים ארוחה חמה בכל יום בזכות הפעילות בעמותה. חייבים להגדיל את מספר הקשישים שמקבלים ארוחות. אי אפשר להשאיר אותם רעבים", אמרה.
תמיכה, חמלה ואהבה: מזור לקשישים וניצולי שואה
אביבית מגייסת את הוואטסאפ ואת הרשתות החברתיות כדי להפוך את העולם למקום שטוב יותר לחיות בו. היא מנהלת קהילת מתנדבים בוואטסאפ, כאשר המשימה שלהם היא פשוטה ומשמעותית: לחלק מזון בריא, איכותי וטעים לקשישים וניצולי השואה ולהפיג את הבדידות שלהם וכל זה בהתנדבות שהם אינם מחויבים אליה בזמנים או בשעות מסוימות, אלא בזמנם הפנוי, כשזה נוח, מסתדר ומתאים להם. את הארוחות אוספים מהמטבח של המיזם, לא צריך להכין אותן לבד. תוך כדי שמירה על הקשר האישי, אביבית מצליחה להעניק לאחרים את מה שהם זקוקים לו ביותר - תמיכה, חמלה ואהבה, בדרך המאפשרת למתנדבים לתת מעצמם ולהרגיש שהם עושים משהו חשוב באמת. "זו הרי לא רק הארוחה החמה. זה לתת לקשישים את הביטחון ואת ההרגשה שלא שכחנו אותם. זה פשוט לכבד אותם".
להתנדב - ולהפיץ את הבשורה
את הקהילה שלה הקימה לאחר שבתקופת הקורונה טיפלה באביה בן ה-90 והחליטה שהיא חייבת לסייע לקשישים נוספים שאין מי שידאג להם, אך ידעה שלא תוכל לעשות זאת לבד בהיקף גדול. אחרי שנחשפה לפרסומים של עמותת "לחיות בכבוד", החליטה ללכת להתנדב בעצמה. היא הגיעה למטבח בראשון לציון, הכינה מנות, יצאה לחלוקות והבינה שהיא רוצה להמשיך להתנדב וגם להפיץ את הבשורה. "תמיד רציתי להתנדב עם קשישים. לאחר הקורונה והטיפול באבי, הבנתי שמה שהם באמת צריכים, זה מישהו שיבשל עבורם ארוחות, יישב איתם, יקשיב וייתן להם תשומת לב. ראיתי פרסומים של עמותת 'לחיות בכבוד' והלכתי לבדוק. "אני מאוד חשדנית ובודקת כל דבר לעומק והחלטתי שהדרך לעשות זאת היא פשוט להתנסות בהתנדבות בעצמי. באתי, התנדבתי, נשארתי וגם הקמתי קהילה של מתנדבים מדהימים".
2,000 מנות ביום עבור קשישים וניצולי שואה
עמותת "לחיות בכבוד" פועלת כבר 30 שנים כדי למגר את הרעב בקרב קשישים. את פעילותם המבורכת החלו במטבח קטן. הפעילות גדלה מיום ליום. בכל תקופה התגלו עוד ועוד קשישים ועוד מקבצי דיור של אנשים מבוגרים שחיים מתחת לקו העוני. כיום העמותה מצליחה להוציא מהמטבח שלה מעל ל-2,000 מנות חמות שמגיעות מדי יום לקשישים מאזור המרכז ועד באר שבע (בקרוב גם בצפון), כדי שיהיה להם מה לאכול במהלך השבוע. הפעילות היא גם בזמנים מיוחדים כמו חגים, כאשר הקשישים מקבלים מארזים חגיגיים וגם ארוחות חמות מיוחדות לכל משך החג.
לפרטים נוספים על קהילת המתנדבים לחצו כאן
"אפשר להתנדב בקהילה שלי בהרבה דרכים"
הקהילה של אביבית מתנהלת בוואטסאפ. אנשים שומעים באמצעות פוסטים בפייסבוק או מפה לאוזן ומצטרפים. היא מפרסמת את ההתנדבויות שלה ושל המתנדבים וגם איך אפשר לסייע ואנשים מתנדבים בזמנים שנוח להם. הקהילה מנגישה את ההתנדבות עבור כל מי שמעוניין.
"משפחות שלמות מגיעות להתנדב עם הילדים"
"ישבתי עם חברה בבית קפה וסיפרתי לה על הקשישים והיום היא מתנדבת ויש גם נוער של מתנדבים ומשפחות שלמות שמגיעות עם הילדים. ביקור של ילדים אצל הקשישים הוא הכי מרגש. הילדים לא מאמינים שקיימת מציאות כזו והקשישים שמחים לראות את הדור הבא. כיום כשהלו"ז של כולם מאוד צפוף, ההודעות שלי על התנדבויות והמידע שאני מעבירה דרך הקבוצה שלי על המצב של הקשישים בארץ, מביא למודעות וכל אחד תורם איך שהוא יכול".
"לא רק להוקיר להם תודה, צריך לעזור באמת"
אנשים יודעים שיש קשישים ושורדי שואה במצב לא טוב, אבל הם לא מודעים למספרים הגדולים,"בדיוק כמו שאני לא ידעתי". הם נמצאים מתחת לקו העוני ולרוב התזכורת מתרחשת ביום השואה ובתקופות של החגים. ברגע שהמודעות עולה באופן יומיומי והמספרים מדוברים וכתובים שחור על גבי לבן, זה מביא אנשים לעשות מעשה. חלק מתנדבים, חלק תורמים כספית, העיקר שעושים עם זה משהו וככה דואגים שעוד קשיש לא יהיה רעב.
"אנשים זוכרים את הקשישים והשורדים, הם יודעים שהם קיימים, אבל צריך רגע לעצור במירוץ החיים שלנו, לעזור ולתרום בעשייה או בתרומה כספית כי כל תרומה היא עוד ארוחה לעוד קשיש. אני מבקשת שאנשים יהיו מודעים לכמויות הקשישים שחיים מתחת לקו העוני ושצריך לתרום עבורם כל השנה. גם בחגים הם לא צריכים לשבת לצד שולחן ריק לבד. הפניות לארוחות לחגים מתחילות כבר חודשיים לפני כל חג. אלה. אלו אנשים שעיצבו את העתיד שלנו. לא מספיק להוקיר להם תודה, צריך לעזור להם ולדאוג לעוד ארוחות ואפשר לעשות זאת דרך הקהילה שלי ודרך אתר הפעילים שהקמתי".
מוגש מטעם: עמותת לחיות בכבוד
פורסם לראשונה: 11:47, 06.08.23