אולם, כאשר ילד חווה מצוקה רגשית מסוג זה - לא תמיד הוא ישתף פעולה עם ההורה שלו. אז איך בכל זאת ניתן לעזור לילדים להתמודד עם אתגרים וקשיים רגשיים, ומאיפה מתחילים בכלל? על כך ועוד נסביר לכם במהלך הכתבה הבאה שאתם עומדים לקרוא.
רגע, איך ניתן לדעת אם מדובר בבעיות רגשיות אצל ילדים?
להלן מספר סימנים שיוכלו לעזור לנו לזהות שהילד שלנו מתמודד עם קושי רגשי מסוים:
• שינויים במצבי הרוח - בדרך כלל, ילד אשר מתמודד עם קושי רגשי משמעותי יחווה שינויים קיצוניים במצבי הרוח. הוא יעבור במהירות בין שמחה לבין עצב, או אפילו כעס. הוא גם יאבד עניין בדברים שעד לפני רגע מאוד סקרנו אותו והסבו לו הנאה.
• בידוד חברתי - חרדות אצל ילדים בהרבה מאוד מקרים עלולות לגרום לבידוד חברתי. בדרך כלל, ילד אשר מתמודד עם חרדות, ובפרט עם חרדה חברתית יעדיף לבודד את עצמו מקבוצת החברים שלו בבית הספר, וזאת על מנת להימנע מהתמודדות ישירה עם הקושי שלו.
• תגובות רגשיות לא פרופורציונליות - ילד אשר מתמודד עם קושי רגשי יגיב בכעס רב, ובאופן כללי בצורה לא פרופורציונלית לסיטואציה, וזאת בגלל שהוא לא מצליח להביא לידי ביטוי את הרגשות שלו בדרך אחרת.
אז איך עוזרים להם?
ובכן, רגע לפני שאנחנו קובעים תור אל פסיכיאטרית ילדים ונוער , יש לא מעט דברים שנוכל לעשות בעצמנו על מנת להקל על ההתמודדות. הנה כמה דוגמאות:
• שיחה פתוחה ומכילה - חשוב ואף חיוני לשוחח עם הילד על רגשותיו, ולתת לו להביע את כל שיושב על ליבו. הילד צריך לסמוך עלינו ולהרגיש איתנו בנוח, כך שהוא יוכל לפרוק את כל מה שמטריד אותו.
• הבעת לגיטימציה רגשית - חשוב מאוד להבהיר לילד שהרגשות שלו הם לגיטימיים ותקינים, ושהוא לא לבד. בהרבה מאוד מקרים, ילדים אשר מתמודדים עם קושי רגשי עלולים להרגיש "מוזרים" ו"לא תקינים", וזה התפקיד שלנו לגרום לילד להרגיש בנוח לשתף אותנו לפני שהוא מגיע אל התור אצל פסיכיאטרית ילדים ונוער.
• לעודד השתתפות - לא מעט הורים נוהגים "להכריח" את הילד שלהם להשתתף בפעילוית חברתיות בהן הוא לא מעוניין במקרים של התמודדות עם קושי רגשי מסוג זה. ובכן, אנו ממליצים ללכת על גישה אחרת - לא לכפות על הילד להשתתף בפעילות שהוא לא מעוניין בה, אלא לעודד אותו לקחת חלק פעיל, בעדינות ובהדרגה. הדבר החשוב ביותר הוא כמובן לתת לילד את הזמן שלו.
מוגש מטעם: ד"ר קרני מאשה