לשום יש מקום של כבוד כמעט בכל מטבח. הוא לא רק תבלין יסודי במטבחים רבים, אלא גם צמח מרפא רב עוצמה בעל סגולות, ושימוש קבוע בו יכול לסייע לשמור על בריאות תקינה.
4 צפייה בגלריה
הקרב על השום
הקרב על השום
הקרב על השום
(צילום: shutterstock)
לשמחתנו הרבה ארצנו התברכה בשום איכותי, טרי ומקומי, אך בשנים האחרונות ענף גידול השום הישראלי מצוי בסכנה ונמצא על סף ממשי של קריסה.

תקציר הפרקים הקודמים


אמנם בישראל גדל שום בר, אך זהו אינו השום שמשתמשים בפקעותיו לבישול. גידול השום המסחרי, שהתחיל בישראל בשנות ה-80, הצליח מאוד, ואף פותח בארץ זן עם יבול גבוה ואחוזים גבוהים של חומרים פעילים.
עם הזמן נתקפו הגידולים בווירוסים שונים והחקלאים פנו למשרד החקלאות וביקשו סיוע. הפתרון הגיע באופן חלקי ולתקופה מסוימת, וכעת, ללא הסיוע, יכולתם של החקלאים להמשיך לגדל את השום הולכת ודועכת.
בנוסף, בשנה האחרונה בוטל כליל המכס על השום המיובא מסין, מה שהפך את מלחמת ההישרדות של החקלאים לכמעט אבודה מראש. מרבית רשתות השיווק מעדיפות את השום הסיני, והמגדלים המקומיים נתקעו עם מלאי ענק שיועבר להשמדה.
לרבים מהם לא נותרה כל מוטיבציה לשתול שום לשנים הבאות, מה שמביא את הענף לסף קריסה.

4 צפייה בגלריה
השום סיני הוא לבן מאוד לעומת הישראלי
השום סיני הוא לבן מאוד לעומת הישראלי
השום סיני הוא לבן מאוד לעומת הישראלי
(צילום: ענת לשם)

איך זה משפיע עלינו?


ככל ששוק השום המקומי יילך ויצטמצם, השליט היחיד יהיה בעתיד השום הסיני. כשלא תהיה לו תחרות, מחירו יעלה.
השום המקומי גדל בתנאים טובים ובפיקוח על האדמה, המים ותהליכי העיבוד, מה שלא קיים בשום הסיני, שלא לדבר על תנאי ההעסקה של המעורבים בגידולו.
השום המקומי עשיר בהרבה מהשום הסיני בטעם ובחומרים פעילים: בכמות קטנה יש יותר טעם ויותר בריאות.
רכישת שום מחקלאים מקומיים תומכת בחקלאות הישראלית ובכלכלה המקומית שלנו.
חקלאות ישראלית חזקה משמעותה ביטחון תזונתי גבוה למדינת ישראל. במהלך הקורונה כולנו הבנו עד כמה זה חשוב.

איך מבדילים בין שום ישראלי לסיני?


השום סיני הוא לבן מאוד לעומת הישראלי.
אם יש לשום שיירי שורשים או אדמה, סימן שהוא ישראלי.
שום ישראלי נמכר בדרך כלל בתפזורת או בגרב שעליה מצוינת ארץ המקור.
גם כשקונים בארגזים, ארץ המקור מסומנת. אגב, אפשר לשאול את הירקן, אבל לא תמיד הוא יודע.
ומה בנוגע לשום קלוף ושום שחור?
בדקו את האריזה: שום עין חרוד, ארבע עונות ומשק איקה הם בוודאות שום ישראלי. וגם: בדקו מה כתוב על האריזה.
והשום הכתוש?
לא מצאתי יצרן שמשתמש לייצור השום הכתוש בשום ישראלי. מצד שני, ממש קל להכין אותו לבד משום ושמן זית. אפשר לשמור בקירור בצנצנת או להקפיא בתבנית של קוביות קרח.
4 צפייה בגלריה
קונפי שום
קונפי שום
קונפי שום
(צילום: ענת לשם)

קונפי שום


הכי פשוט, הכי טעים, משדרג כמעט כל מנה וטעים גם סתם כך בפני עצמו או כממרח.
מה צריך?
שיניים מחמישה ראשי שום קלופים
שמן זית לכדי כיסוי
כף טימין יבש

4 צפייה בגלריה
קונפי שום. הכי פשוט, הכי טעים, משדרג כמעט כל מנה
קונפי שום. הכי פשוט, הכי טעים, משדרג כמעט כל מנה
קונפי שום. הכי פשוט, הכי טעים, משדרג כמעט כל מנה
(צילום: ענת לשם)

מה עושים?
שמים את שיני השום בסיר, מכסים בשמן זית
שמים על האש הקטנה ביותר שיש לכם
בעשר הדקות הראשונות לא יקרה כלום, זה בסדר, לוקח זמן לשמן להתחמם ואנחנו לא רוצים אותו חם מדי
אחרי כעשר דקות יתחילו לעלות בועות קטנות

קראו גם:

להשאיר לבישול כחצי שעה נוספת, או עד ששיני השום מגיעות לרכות שאתם רוצים (בודקים עם מזלג)
מורידים מהאש, מוסיפים את הטימין ומערבבים (ניתן לשנות או להוסיף תיבול לפי העדפתכם)
מקררים ומאחסנים בצנצנת זכוכית נקייה.
בתיאבון וימים יפים!

ענת לשם, נטורופתית ND, תזונה במעגל החיים