במטבח שלי יש מקום של כבוד לצנצנות של כבושים. הצנצנות מתחלפות בהתאם לעונה ולהיצע בשווקים. עכשו אפשר למצוא חצילונים קטנים, סגלגלים ויפהפיים.
5 צפייה בגלריה
חצילים, מלפפונים וענבים כבושים
חצילים, מלפפונים וענבים כבושים
חצילים, מלפפונים וענבים כבושים
(צילום פרטי)
כדאי לבחור את הקטנים הצעירים (לא השחורים). עונתם קצרה וכדאי למהר. הם שווים מאמץ.
קראו גם:
צנצנת נוספת שכדאי להכין ממש בימים אלה היא של ענבי הבוסר, מהר לפני שיהפכו לענבים. הצנצנת הזו נשמרת במקרר כל השנה ואף מעבר לה. היא משמשת לתיבול לסירים, בעיקר לממולאים ובמיוחד לממולאי עלי גפן.
אוהבי הטעם החמוץ ייהנו במיוחד. החמיצות שהם מביאים איתם עשירה.
5 צפייה בגלריה
ענבים, חצילונים ומלפפוני בלאדי
ענבים, חצילונים ומלפפוני בלאדי
ענבים, חצילונים ומלפפוני בלאדי
(צילום פרטי)
הצנצנת השלישית שמורה למלפפונים. יש עכשיו כאלו קטנים וצעירים. כדאי ללקט אותם ולכבוש. אצלנו האוּרְפָלִים משתמשים גם בנוזל הכבושים, שותים כוסית קטנה מהנוזל, במיוחד בימים לוהטים בתחילת הארוחה.
בעיניי זה טעים להפליא, ומעבר לטעם מכיל סגולות בריאותיות מופלאות, ויש האומרים גם אנטיביוטיות - סוג של תחזוקת הגוף על בסיס קבוע.
5 צפייה בגלריה
כבושי חצילונים
כבושי חצילונים
כבושי חצילונים
(צילום פרטי)

כבושי חצילונים

קילו חצילונים סגלגלים, קטנים, צעירים ורעננים
פלפל חריף טרי קצוץ
כף פפריקה מתוקה
כפית צ'ילי גרוס
חצי כפית כמון
3 כפיות נענע יבשה
שליש כוס שמן חמניות
נוזל הכבישה:
8 כוסות מים
2 כוסות חומץ
10 כפיות מלח
ההכנה:
קוטמים את הגבעול הקטן, אבל שומרים על הכתר של החצילון, בקצה השני חורצים צלב קטן בעומק של כשליש מגודל החצילון.
מעבירים לקערה עם מים ושוטפים היטב, מעבירים לסיר עמוק עם כ־2 ליטר מים רותחים וכף מלח, מניחים מעל צלחת כבדה חסינת חום ומבשלים כ־6 דקות, מכבים אש ונותנים להם להתקרר. לאחר כחצי שעה מסננים ומעבירים לצנצנת.
מערבבים את התבלינים עם השמן לתערובת אחידה ויוצקים לצנצנת מעל החצילים.
בקערה לחוד מערבבים את נוזל הכבישה עד להמסת המלח ויוצקים לצנצנת החצילים עד כדי כיסוי. סוגרים, מניחים בצד ליומיים-שלושה, ולאחר מכן מעבירים למקרר. זה מוכן לאחר ימים אחדים.
5 צפייה בגלריה
כבושי ענבים
כבושי ענבים
כבושי ענבים
(צילום פרטי)

כבושי ענבי בוסר

5-4 אשכולות ענבי בוסר
2 פלפלים חריפים יבשים (סודני)
כמה עלי גפן טריים
6 כוסות מים
2 כוסות חומץ
8 כפיות מלח גס
ההכנה:
שוטפים את הענבים, מעבירים למסננת.
בעזרת מספריים מפרידים לאשכולות קטנים ומסדרים יפה בצנצנת. מסדרים גם את הפלפל החריף ואת עלי הגפן.
מערבבים בקערה את המים, החומץ והמלח עד להמסת המלח, ויוצקים לצנצנת הענבים עד כדי כיסוי. סוגרים היטב, מניחים בצד, ולאחר כשבוע מעבירים למקרר. נשמר ומשתבח עם הזמן (שנה ויותר).
5 צפייה בגלריה
מלפפוני בלאדי כבושים
מלפפוני בלאדי כבושים
מלפפוני בלאדי כבושים
(צילום פרטי)

כבושי מלפפונים

2-1 קילו מלפפונים בלאדי, צעירים, טריים, מבריקים
6 גבעולי שמיר
4 שיני שום חצויות
פלפל חריף טרי, חצוי לאורך
4-3 עלי גפן
נוזל הכבישה:
6 כוסות מים
כוס חומץ
7 כפיות מלח
ההכנה:
משרים את המלפפונים בקערת מים קרים כשעתיים, מסננים, מעבירים לצנצנת גדולה או למספר צנצנות קטנות, מניחים בתחתית מעט מהשום, מגבעולי השמיר, עלה גפן או שניים, ומתחילים לסדר את המלפפונים מלמטה למעלה, בסוף מוסיפים את שאר שיני השום, הפלפל החריף, השמיר ועלי הגפן.
בקערה מערבבים את כל נוזלי הכבישה עד להמסת המלח, ויוצקים לצנצנת עד כדי כיסוי, סוגרים היטב, מניחים בצד, ולאחר כחמישה ימים מעבירים למקרר (אם הימים חמים מאוד להחזיק פחות ימים בחוץ).