אורז בחלב, קינוח מתוק שתמיד היה על שולחן החג בשבועות בבית הוריי, אחיותיי עדיין משמרות את המנהג. אני מתנסה בגרסאות נוספות.
יש שמכינים עם קמח אורז ויש עם אורז שלם, אני מעדיף עם אורז שלם, לא רך מדי, כזה שיהיה נגיס ופתוח ואפשר יהיה ליהנות ממנו חם בטמפ' החדר או קר ממש. אני גם מאוד אוהב את הגרסה המלוחה, עם גבינות ותרד ירוק גבינות ושמן זית, פשוט ונפלא ובעיקר מנחם.
אורז בחלב מתוק
(אורז קון לאצ'ה / סוטלאץ)'
החומרים (5-6 מנות):
כוס אורז עגול איזה שאוהבים (או מה שיש)
4 כוסות חלב (או תחליפים)
כוס וחצי מים
שקית סוכר וניל
חצי כוס סוכר (או לפי הטעם)
הצעות שדרוג טעמים
גרידת לימון או תפוז או גם וגם
מקל וניל או תמצית וניל
מקל קינמון או חצי כפית טחון (מעט, מוספים גם בהגשה)
שליש תרמיל טונקה מגוררת, תבלין מיוחד עם המון טעמים (שילוב של וניל ומרציפן)
אגוז מוסקט (מתאים יותר לחורף)
1-2 כפות סחלב מעורבב עם רבע כוס חלב או מים
2 כפות קוקוס
פירות לפי העונה בהגשה
אופן ההכנה:
בסיר רחב מערבבים את האורז עם המים עד לרתיחה עדינה, מנמיכים אש, מכסים את הסיר ומבשלים עוד כ-5-6 דקות, מערבבים מדי פעם.
מוסיפים את החלב, הסוכר והסוכר חום, אם יש תוספות ותבלינים זה הזמן, מערבבים עד להמסת הסוכר ומביאים לרתיחה. מנמיכים אש לנמוכה ביותר ומבשלים כחצי שעה, עד שהאורז מתרכך והחלב נספג.
חשוב שהתערובת תישאר עם מעט נוזל ולא תתייבש, חשוב שהאורז לא יידבק לתחתית הסיר או יישרף. כדאי לערבב מדי פעם עד שמגיעים למרקם הנכון.
מסירים מהאש ומעבירים לקעריות הגשה. אוכלים קר או חם. בהגשה מפזרים קינמון.
אפשר גם: להוסיף מעל פרי איזה שאוהבים תלוי לפי העונה, בקיץ תאנה / משמש / נקטרינה, בחורף פלחי תפוז. מפזרים מעל הפרי מעט סוכר חום ומקרמלים עם ברנר או בתנור על גריל כמה דקות עד להשחמה חיננית.
אורז בחלב מלוח
(עם תרד)
החומרים:
חצי קילו תרד טרי שטוף ומסונן חתוך לרצועות עבות וגסות
בצל קצוץ דק
2 כוסות אורז עגול איזה שאוהבים
2 כוסות חלב (או תחליפים)
2 כוסות מים
קוביית חמאה 10-20 גרם
100 גרם פרמז'ן מגורר
100 גרם גבינה מלוחה קשה, מוצרלה או קשקבל או צפתית של קדוש
כפית פלפל שחור
מלח בזהירות (הגבינות מלוחות)
מעט שמן זית לטיגון והגשה
בהגשה: בצל ירוק קצוץ או עלי רוקט או רשאד או גם וגם
מעט גרידת לימון או ליים
מעט צנוברים קלויים
קראו גם:
אופן ההכנה:
בסיר רחב מערבבים את האורז עם המים עד לקבלת רתיחה עדינה, מנמיכים אש, מכסים את הסיר ומבשלים עוד כ 8-10 דקות, מערבבים מדי פעם.
מוסיפים את החלב, מערבבים ומביאים לרתיחה.
מנמיכים אש לנמוכה ביותר ומבשלים כחצי שעה, עד שהאורז מתרכך והחלב נספג. חשוב שהתערובת תישאר עם מעט נוזל ולא תתייבש, חשוב שהאורז לא יידבק לתחתית הסיר או יישרף.
כדאי לערבב מדי פעם עד שהמגיעים למרקם הנכון.
עוברים להכנת התרד: במחבת לחוד מחממים מעט שמן זית ומטגנים את הבצל עד צבע זהוב קל, מוסיפים את התרד ומטגנים יחד עוד כחמש דקות, מוסיפים חצי מיץ לימון סחוט, מכבים ושומרים עם מכסה.
כשהאורז מוכן מוסיפים את החמאה ומערבבים בעדינות, מוסיפים את תערובת הבצל והתרד והגבינות ומערבבים בעדינות. מגישים מיד חם.
בהגשה מגררים מעל מעט פרמז'ן או צפתית קשה ומוסיפים בצל ירוק קצוץ, רוקט או רשאד ומעל הכל מעט גרידת לימון. מוסיף המון. גם צנוברים קלויים.