השבוע בחרתי לארח את סבתא יהודית, שמגיעה עם המתכון שלה לשטרודל ריבה וצימוקים.
3 צפייה בגלריה
השטרודל של סבתא יהודית
השטרודל של סבתא יהודית
השטרודל של סבתא יהודית
(צילום פרטי)
זה שטרודל שמאוד מתאים להמשך המפגשים המשפחתיים בקצה החג.
יהודית דגון מכפר סבא חגגה השבוע 89. היא סיפרה לי שאת השטרודל שלה היא מכינה כשהיא מתגעגעת למשהו מתוק ומנחם שמזכיר לה את ילדותה.
הוריה עלו ב־1923 מפולין לארץ ישראל והתמקמו ברחוב החבשים בירושלים. משם, מהבית מול מאפיית ברמן המיתולוגית, יהודית זוכרת ריחות וטעמים של לחם טרי שהתערבבו עם ריחות וטעמי החמין והגפילטע פיש שהכינה אמה.
זכיתי לטעום מהמטעמים של סבתא יהודית, מטעמים עם המון עדינות. במיוחד בכבד הקצוץ והקוגל שהיא מכינה.
הקוגל שלה פתוח ורך כמו ענן אוהב מלא נחת ומתיקות, הכי רחוק מהיציקה הדביקה שיש לרבים בתודעה.
3 צפייה בגלריה
שטרודל ריבה עם צימוקים ואגוזים
שטרודל ריבה עם צימוקים ואגוזים
שטרודל ריבה עם צימוקים ואגוזים
(צילום פרטי)
בכלל, סבתא יהודית מנפצת דעות קדומות שיש לאנשים על המטבח המזרח אירופאי שאני אישית מאוד אוהב. מי שגדל בירושלים מכיר גם את המטבח הזה ואפילו מקרוב. גם אני מכין כבד קצוץ וגפילטע פיש ירושלמי (לא מתוק ולא קר) ממתכונים של אמא שלי.
סבתא יהודית באה מבית חרדי ואת השטרודל היא למדה להכין מסבתא שלה, שהתגוררה במאה שערים והייתה נוהגת לפנק את חמשת נכדיה פעם בשבוע בטעם המתוק והעדין הזה.
קראו גם:
גם היא ממשיכה לעשות זאת ומכינה את המאפה לכל בני משפחתה.
בחנוכה, בנוסף ללביבות וסופגניות, מככב על שולחן החג של יהודית גם השטרודל המתוק.
המתכון הוא פשוט, כמו של פעם. אני אוהב כאלה, במיוחד במתוקים. לחייך סבתא יהודית היקרה.

שטרודל ריבה עם צימוקים ואגוזים

1 שקית קטנה של קמח אסם תופח
200 גרם חמאה
1 שמנת חמוצה
שליש כוס סוכר
3/4 כוס אגוזים מעוכים
3/4 כוס צימוקים
כף קינמון
ריבת שזיפים
חלמון ביצה
רבע כוס שומשום
3 צפייה בגלריה
השטרודל של סבתא יהודית. מתכון פשוט, כמו של פעם
השטרודל של סבתא יהודית. מתכון פשוט, כמו של פעם
השטרודל של סבתא יהודית. מתכון פשוט, כמו של פעם
(צילום פרטי)
אופן ההכנה:
מהקמח, החמאה והשמנת יוצרים בצק אחיד ונעים (ללוש היטב) ומעבירים למקרר לפחות לשעתיים, אפשר גם יותר.
מחלקים את הבצק לארבעה חלקים שווים.
משטחים כל חלק באורך תבנית האפייה ומורחים על כל אחד מהם ריבה.
מפזרים מעל מעט סוכר. את האגוזים מפזרים מעל, כך גם את הצימוקים. בוזקים מעל גם מעט קינמון.
מגלגלים את הבצק לגליל ארוך, מניחים על תבנית אפייה נייר אפייה ועליו את גלילי הבצק. מורחים את הגלילים בחלמון ומפזרים מעט שומשום.
מכניסים לתנור לחום בינוני של כ־180 מעלות לחצי שעה או עד שישחים. לאחר שמעט מתקרר חותכים את הגלילים לפרוסות.