את דרכו למותג קולינרי בעיר רחובות התחיל מתי בן נתן, הלא הוא "המתי" המקורי, במקרה. בן נתן, שלאחרונה חגג את יום הולדתו ה-81, נולד ברחובות להורים ממייסדי העיר, אך דרכו הובילה אותו דווקא לטרקטורים, ואף מחשבה על פיצה לא הייתה שם.
בגיל 14 עזב בן נתן את רחובות לטובת קיבוץ משמר השרון דרך 'חברת הנוער', ונותר שם במשך 15 שנה כחבר קיבוץ והתמחה בטרקטורים וטריילרים. משם דילג לשנת עבודה בקיבוץ דגניה א' ואז עבר לדגניה ב', חסך כסף, רכש משאית, "וחזרתי לעיר הולדתי, רחובות".
התחנה הבאה בדרך, עדיין בלי שום רמז לפיצה, הייתה קריירה כקבלן עבודות עפר. אחת ממשימותיו הייתה בניית בניין, שעומד צמוד ל'פיצה מתי' של היום. בתמורה לביצוע העבודות קיבל חנות במבנה. אז נולד שינוי מסלול לכיוון המסעדנות.
"פתחנו מסעדה בפורים ובפסח היא הייתה כבר סגורה", הוא נזכר בחיוך בתחילת הדרך הקשה. מה שהציל את המצב היה רעיון שקפץ: להקים פיצריה. דבר שעוד לא היה קיים אז ברחובות.
"השנה הייתה 1976, לא היו פיצריות בעיר, עבדנו על מתכונים, ועשינו ניסיונות ולאט לאט הייתה לנו פיצה טובה". מספר בן נתן.
מה מיוחד בפיצה שלך?
"יש לנו מתכון סודי שלא השתנה מהיום שפתחנו את הפיצריה, וזה מה שעושה לדעתי את ההבדל, יש הורים שמספרים לנו שהם מביאים את הילדים שלהם לטעום את טעם הילדות שלהם, כי הטעם נשאר אותו הדבר". אפילו רמז מהמתכון הסודי לא הצלחנו להוציא ממנו.
הפיצריה הייתה סיפור הצלחה מהמשולש הראשון. "בעבר פעל ברחוב לוין אפשטיין קולנוע 'הדר', היחידי בכל האזור עם כיסאות מרופדים, ואנחנו היינו מכינים מהר את הפיצות בעשר בלילה כי אנשים היו יורדים אחרי הצגה שנייה לאכול", הוא נזכר.
היום כבר יש הרבה פיצריות ברחובות, אבל את מתי עדיין מזהים בכל מקום. "הזיהוי הכי מצחיק התרחש פעם אחת כשהייתי בטיול בקניון בארה"ב, איפה שהגייזרים. אני יושב שם, ופתאום מישהו טופח לי על הראש ואומר: 'לא הבאת פיצות'?", הוא פורץ בצחוק.
לאורך השנים ראו קירות הפיצריה לא מעט רגעים מרגשים, בני זוג שהכירו בין כותליה ואפילו הצעות נישואין, ובן נתן נזכר באחד מהם: "פעם צמוד לפיצריה היה קיר אבן ירושלמי. היה מנהג של אנשים לשים בו פתקים כמו בכותל, ויום אחד בחור סיפר לי איך הוא מצא אהבה. הוא לקח פתק ומצא בו פרטים של בחורה, ומהפתק הזה התפתח לו סיפור אהבה גדול".
יש הרבה פיצריות בעיר, למה דווקא "פיצה מתי" הפכה לדעתך למותג מקומי?
"זה פשוט מאוד בעיני. מצד אחד פתחנו סניף בקניון, מפרסמים בפייסבוק וכל הזמן עם היד על הדופק מבחינת הצרכים החדשים כמו פיצה טבעונית ופיצה ללא גלוטן. מצד זה זה אותו טעם. אותה פיצה בדיוק מאז 1976. יש אנשים שנוסעים לבקר את הילדים בלונדון וארצות הברית, ובאים לפני זה אלינו כדי לקחת להם פיצה. שיטעמו את הטעם של פעם".
היית קבלן עפר וטרקטוריסט, היום אתה "מתי" של הפיצה, דמיינת את זה קורה?
"אהבתי להיות קבלן עפר, אבל למדתי שבחיים, מה שיש לך – תהיה שמח. להיות עצמאי זה לא קל. זה לתת לכולם יחס ולכבד, להיות בגובה העיניים, ופה אנחנו כמו משפחה. יש פה בחור שעובד מגיל 15, הוא כבר אחרי 40, ויש עוד לא מעט עובדים כאלה".
לפני סיום אנחנו כמובן פולשים למטבח ומגלים להפתעתנו שאת "פיצה מתי" כבר לא מקפיצים באוויר, שימו לב לטכניקה: