השבוע נסגרה תחנת הרכבת ברחובות לעבודות שיפוץ ושדרוג משמעותיות. מה בדיוק עושים שם? יצאנו לבדוק בשטח וגילינו פועלים שעובדים מסביב לשעון ובכל מזג אוויר כדי לעמוד בלוחות הזמנים.
במסגרת העבודות יועתק תוואי המסילות לאורך 350 מטרים, כהכנה להנחת מסילה נוספת ורציף נוסף שיפעלו בעתיד, ויבטיחו את המשך הפעילות התקינה של אחת התחנות העמוסות בארץ – תחנת רחובות.
במסגרת הפרויקט, תגדל כמות המסילות בתחנה משלוש לארבע, זאת, לקראת הוספת רציף רביעי שבנייתו צפויה להסתיים בשנת 2022. כל אלה יאפשרו בעתיד הגדלת תדירות הרכבות העוברות בתחנה והרחבת השרות לתושבי האזור, הן נוסעים והן מטען.
"זה כמו מבצע צבאי", מספר עמוס פרטוק, מהנדס הבטיחות החטיבתי ברכבת ישראל, ומרכז המבצעים של כל רשת המסילות בארץ. "על הפרויקט הזה עובדים חודשים, מתכננים על הנייר, בודקים, יש דיונים, יוצאים לשטח ועושים תעדוף לפי מצב המסילה", הוא מספר. "העבודה פה מתבצעת במקסימום איכות ובמינימום זמן, עובדים מסביב לשעון במשמרות שמתחלפות, כל זה בשביל שנוכל לדייק בזמנים".
פרטוק מסביר שבתחנת רחובות מדובר בעבודות פיתוח שנועדו לתת מענה ראוי לכמות עולה של נוסעים באחת התחנות העמוסות בארץ: בשלושת הרבעונים של שנת 2018 עברו בה 4.25 מיליון נוסעים, ומעל 23 אלף רכבות נוסעים נסעו במסילות, ומספר קצת על מאחורי הקלעים של עולם הרכבות. כמו למשל: הידעתם שיש קרון שמשמש כמעין בודק MRI לכל המסילות בארץ?
"הקרון האולטרסוני נוסע על פי מסלול קבוע בכל המסילות ומצלם את מה שאנחנו לא יכולים לראות על פני האדמה", הוא מסביר, ומספר גם על טכנולוגיות נוספות, כמו למשל מגנט שמזהה שרכבת אינה עוצרת לפני התחנה, ומספק מענה בטיחותי בכך שהוא עוצר את הרכבת.
על כל הרכבות, מספר פרטוק, מפקח מעין "מגדל פיקוח" של הרכבות בחיפה, שם נעשה סנכרון של כל הרכבות.
למרות חוסר הנוחות של הנוסעים בשל סגירת התחנה ושיבושי הקווים, נראה שבשטח העבודות מתנהלות לפי לוח הזמנים. במוצאי שבת הקרובה התחנה צפויה להיפתח מחדש. ברכבת ישראל מדווחים שבשלבים הבאים של פרויקט הפיתוח בתחנת רחובות, יתחילו הנוסעים להרגיש תנועת רכבות עולה ושיפור בנוחות התחנה.