אין מדרכות, אין חניות, אין פיתוח ופסולת הבניין מקשטת כל פינה. לתושבי חצרות המושבה נמאס לחכות כבר שנים לפיתוח ראוי. מחירי הדירות זינקו, הארנונה גבוהה, אבל ההבטחות לאיכות חיים התמוססו ורגע לפני החורף התושבים חוששים יותר וחלקם אף החליטו לעזוב את השכונה.
2 צפייה בגלריה
מפגעים חצרות המושבה
מפגעים חצרות המושבה
הליקויים והמפגעים בשכונה
(צילום: קובי קואנקס)

הבטחות לחוד

שכונת חצרות המושבה סומנה לפני מחצית העשור כשכונה המבטיחה של העיר, כשהיא נמצאת במיקום אסטרטגי ומציעה לתושבים כמעט הכל - גני ילדים, בית ספר יסודי, בית ספר תיכון מוביל במרחק הליכה בשכונה הצמודה, יציאה נוחה מהעיר ובעתיד גם תחנת רכבת. אך רבים מהתושבים שהגיעו לשכונה מחוץ לרחובות ומתוכה, גילו שהבטחות רבות נותרו על הנייר, כאשר בעיות הפיתוח בשכונה רבות וגורמות לרבים מהם לשקול לעזוב.
"על הנייר הכל נראה מבטיח אז הגענו לשכונה כשאני בא ממושב בדרום ואשתי מחולון, מקום טוב באמצע להיות קרובים למשפחות", מספר שון, שגם מגיע מתחום הבנייה. "המחיר היה אטרקטיבי ובספטמבר שעבר עברנו לכאן עם ילדים קטנים", הוא מספר ומסביר שבגלל שהוא מגיע מתחום הבנייה נושא התשתיות בשכונה צורם לו עוד יותר. כמי שעובד מול עיריות רבות ברחבי הארץ הוא מכיר את נושא הפיתוח היטב ולדבריו מה שקורה כאן ובעיר בכלל - חריג.
"הדברים הקריטיים הם אכיפה לקויה של העירייה על מפגעים שקרו במהלך הבנייה כמו דרכי גישה, כבישים רעועים, השארת מערומים של אבנים משתלבות שהופכות למפגע. בגבעתיים כל בניין שמוכן צריך שהפיתוח שלו יהיה מוכן, כאן נשארנו בלי שבילים ודרכי גישה, עם ציר יציאה אחד מהשכונה, וזה פוגע קשות באיכות החיים".
לדבריו, אין הקפדה על נושאים תחבורתיים כמו מיקומים מתאימים למעברי חציה, סימוני חניות נכים וחניה בכלל. "יש בעיות חניה קשות, אנשים שוקלים אם להזמין אורחים, זה יוצר חניות לא חוקיות בתוך הבניינים וזו קטסטרופה. יש לנו שני נכים בבניין שהתחננו שתסומן להם החניה, רק שלא ראו את השלט שלהם והיו מחנים להם בחניות. הם נאלצו לחכות שעות ארוכות עד שהחניה שלהם תתפנה כי אין פיקוח שיטפל בזה".

קיראו גם:

ליקויים בגנים

לדברי התושבים, גן ילדים בשכונה שנפתח רק בספטמבר והיה אמור להיות חדש, מתנהל עם ליקויים רבים. "לא רק שלא סיימו אותו, אלא גם לא את הפיתוח סביבו, ילדים שמגיעים ליום הראשון או השני וגם שבוע אחרי והם בפתח של הגן, רואים ערימה של זבל וציוד בנייה".
לדברי שון, לא היה אינטרקום, העבודות מחוץ לגן המשיכו גם כשהוא כבר נפתח, הקירות היו עקומים והעבודה על הגנים התחילה רק בחודש יולי השנה. "למה לא לתכנן מוקדם יותר? למה הכל בדקה ה־90 ובצורה כזו?", הוא אומר.
לטענתו פניות חוזרות ונשנות של הוועדים השונים בשכונה לא סייעו והוא החליט לעזוב עם משפחתו. "אני עובד כמהנדס בניין מול עיריות רבות, כל הכעס שלי הוא כי אני רואה שאין אף אחד שמזיז את עצמו כדי לבוא ולנסות לעשות משהו ולשנות את המצב העגום בשכונה", הוא אומר ומציין שעבד מול עיריות קטנות וגדולות, ואין הצדקה להתנהלות, בוודאי לא כשהם משלמים ארנונה גבוהה כל כך ולא זוכים לתמורה.
2 צפייה בגלריה
חצרות המושבה
חצרות המושבה
חצרות המושבה
(צילום: קובי קואנקס)

מחכים למדרכות

אחת התלונות שעולות מקרב התושבים היא בנושא המדרכות בשכונה, כלי בסיסי לתושבים שכבר גרים במקום, גם אם מדובר בשכונה שנמצאת בשלבי פיתוח. "אין תשתית למעבר חציה, לא היה מעבר חציה ליד בית הספר ועד ששמו אותו עשו אותו איפה שיש מפרץ חניה", מסביר ליאור שגדל בשכונה הצמודה סלע ובחר לגור בחצרות המושבה כדי להישאר בסביבה הקרובה ובאיכות חיים גבוהה. "שאלו התושבים איך הם אמורים לחצות לבית הספר, אז לקחו שטח של חניה והפכו אותו למקום של מעבר חציה, אבל מי שחתם על התשתיות לא חשב על זה לפני כן?"
לדבריו, "חוץ מבנק יש כמעט הכל, אבל העירייה עובדת בין עצלנות לחוסר אכפתיות, אין לי מילה אחרת. בהתחלה כשעברנו היה כביש סלול רגיל ולקח שנה עד ששמו פסי האטה, בערך כמה חודשים אחרי כן שמו שלטים שיהפכו את זה לרחוב הולנדי עם אבנים משתלבות, את האבנים המשתלבות לקח להם הרבה זמן לסיים ואמרו שיש בעיה של אספקת אבנים משתלבות ובשלב מסוים השלימו עם אבנים משתלבות אחרות. את התאורה הזמנית פירקו והחליפו לתאורה קבועה, אבל את הבטונדות לא לקחו, את המדרכות כבר בנו וסגרו, אבל אז הבינו שאין תשתית חשמל, אז פתחו ובנו מחדש, ושוב לכלוך ושוב אין מעבר, בפארק אין ברזייה, בחורף שלוליות, שנתיים לקחתי את הילדה לגן על הכביש כי לא היו מדרכות, ואם הארנונה הייתה בהתאם היינו אומרים סבבה, אבל לוקחים ארנונה רגילה של 1,700 שקלים ועל מה? אין פה תשתיות", הוא אומר.
אירית חיון, תושבת השכונה, מספרת שבמשך חורף שלם הילדים שלה היו צריכים לקפץ בין שלוליות כדי להגיע למסגרות, "זה פשוט זלזול בתושבים, אני רואה מה קורה בשכונות בערים אחרות, זה לא ככה. אני יודעת שאני גרה בשכונה מתפתחת, אבל זה מתחת לכל ביקורת. חיכינו לפארק, עד שפתחו אותו לקח מיליון שנה, וכל הקיץ לא הייתה ברזייה, והוא עוד לא גמור בכלל. יש כאן תחושה גדולה של מרמור מצד התושבים, אנחנו משלמים ממיטב כספנו וזוכים לגור עם תשתיות עלובות. תושב אחד ירד למטה השבוע עם דיסק כי כתבו בפייסבוק של השכונה שיש שיפוד ברזל שמבצבץ מהקרקע, וזה לא היה השיפוד הראשון וברור לנו שאף אחד לא יעשה את זה אם לא אנחנו. עוד מעט יבקשו מאיתנו גם לפנות את הזבל, לבנות את המדרכות ולפנות בטון".
תגובת העירייה:
"עיריית רחובות גאה בשכונת חצרות המושבה שתהיה עוד אחת משכונות הדגל של העיר. אנו מודעים לאי הנוחות שנגרמת לתושבי המקום ועושים כל מאמץ לסיים את עבודות הפיתוח במקום מהר ככל האפשר. חשוב לציין שהשכונה הינה שכונה חדשה שבה רובם המכריע של הבניינים אוכלסו בשנה וחצי האחרונות, וכבר היום עומדים לרווחת תושביה שירותים מוניציפליים מלאים: בית ספר חדש לתושבי השכונה, גני ילדים, מתחם מעונות יום ומתנ"ס בהקמה ופארק רחב ידיים. בימים אלו מסתיימות עבודות הפיתוח של הרחוב המרכזי שלה. נציגי השכונה נמצאים בקשר רציף עם הנהלת העירייה ומעודכנים בכל שלבי הפיתוח השונים, הן ברמת התשתיות והן ברמת מוסדות הציבור. כבר היום ערך הנדל"ן בשכונה גבוה בעשרות אחוזים מזה שהיה בעת רכישת הדירות, ואנו בטוחים שעם סיום כלל העבודות בשכונה במהלך החודשים הקרובים ערך הנדל"ן יהיה גבוה אף יותר ושכונת חצרות המושבה תהיה אחת השכונות הטובות, היפות והמפותחות בעיר".